Nama anak

Sy menantu pertama dalam family belah suami. Jadinya bila ada anak ni,semua excited lah kan. Sy okay je kalau adik beradik belah suami nk masuk campur ttg anak saya malah sy happy bila dorng selalu amek berat pasal sy. Yang buat sy tersinggung, saya dan suami dah pilih nama utk baby sulung ni. Kami letak FIRAS ANAQI. tapi kak long suami sy ckp maksud Firas tu bantal,tilam, selimut. Dia suruh tukar nama sbb nti anak sy asyik tido je memanjang. Bila sy cek nama tu kt google maksudnya cerdik. Kak long ckp jgn percaya ckp google tu. Sy tak tahu lah sy yg emotional ke ape. Tp sy terasa lah ape yg kak long ckp tu. Kalau ada mumy2 yg tahu maksud FIRAS tu, harap boleh kongsi dgn sy ye.

17 Balas

Klo Firash (فراش) , mmg ye maksud tilam. Klo Firas (فراس) , bawa maksud yg baik. Malah ni antara nama yg banyak orang Arab dahulu guna. Sahabat Nabi Muhammad saw ada yg bernama Firas, beliau syahid di perang Yarmouk. Ada juga penyair Arab terkenal di zaman kerajaan Abbasiah bernama Faris al-Hamdani. 😊👍🏻

Letak je sis,ank sepupu sy nama dy firas...alhamdulillah jd ank tahfiz,bijak...tu semua dr didikan kita sis...sbnrnye nama ni x perlu bg thu awl2 lg..time nk dh dftar baru bg thu...snang x berbalah,bkn nk membelakangkan or apa...tp kita dh pilih nama tu sbb kita dh thu maksud nama tu yg baik2 kn..

Sis iyakan je bila org duk letak2 nama anak, nanti nk bersalin, sis n suami tulis cantik2 nama baby kt kertas, bawak kertas tu utk register nama. Letak nama yg sis n suami suka. 😃

kak long awk nak jadi pengganti google kot tu hahahaha ,anak awk kot bukan anak dia ,pesan kat suami sebelom register nanti tulis siap-ii . kak long awk sape nak bangkang 💁

Anak akk sy kembar dua² ada letak nme firash, muhammad firash arsyad kedua muhammad firash ziyad...elok je pandai cerdik memasing dh besar 3tahun

Anak buah sy nama Firas, x pula kuat tido. Aktif ada la, kreatif bila main lego n plasticine 😄😄

https://my.theasianparent.com/nama-anak-lelaki-huruf-f Sy check semua ckp firas tu kecerdikan.

Anak awak sis. Letak je ikut kita. Xyah kisah la orang lain tu. Anak buah sy pun nama firas.

I think Firas is a great name... and it sounds great when you say it! =)

Kalau Firash ye..mmg tilam semua bagai..tapi lain dgn Firas..