Pelik Dan Hairan

Kenapa mak mertua sy seboleh2 suruh minum yg ni?? Dia ckp elok untk baby lah.. Nanti otak baby berkembang lah.. Suami sy ikut je ckp mak dia.. Bila sy tak minum suami macam nk marah sy dan terus tarik muka dgn sy.. Kadang2 sy rasa sedih bila suami ikut ckp mak dia.. Sy tak tahu benda ni elok ke x untk ibu mengandung.. Siapa2 boleh bantu sy untk bagi penjelasan perlu atau tak amk benda alah ni.. ?

Pelik Dan Hairan
30 Balas

Apa kata bawak mentua dgn husband p jumpa doc masa hari appointment. Mintak tlg nurse yg handle buku pink awak. Masa pregnant jgn ambik supplement tak ketahuan ni, esok dah kluar anak tu klau ada apa2 masalah nampak gaya awak sorang ja yg nak kena hadap tu. Saya dah bagitau siap2 dkat husband sepanjang pregnant & dlm pantang, saya sendiri yg akan tentukan apa saya nak & tak nak. Mentua ke ipar duai ke family sendiri ke takda hak utk atur hidup kita. Kadang2 awak kena belajar utk katakan TIDAK.

4y ago

Susah jugak klau husband takda pendirian tetap. Anak tunggal ke? Dah nak jadi bapak dah masih tak boleh nak atur hidup rumah tangga sendiri.. Doa banyak2 supaya Allah swt ubah suami. Biasanya supplement memang gula tinggi, sis pun tau kan effect gula tinggi time pregnant.. klau nak sgt suruh awak minum soya, suruh husband beli kacang soya balik suruh mentua proses sendiri sampai jadi air.. tu baru betul 🤭🤭

Bertabah lah sis, kalau sy ikut kata hati sndri je, mcm sy skrg dh 18w, tp lpas minum air Gula hri tu sangkut pulak n terpaksa insulin, my mil pulak sibuk sruh mkn mcm2 herba, sy abaikn je ckp doktor xbagi ambik apa2 ubat tradisional, padahal diri sndri takut nk minum herba2, yer la takut panas utk baby, kita yg tanggung nanti, bila kita x ikut mula la perli2 ckp bila org nk ubatkan xnk, mcm mna nk sihat, org dlu2 ngandung elok je xde sakit ape2... Mampu gelak je sis

4y ago

Biasa la sy pon kena gk cmtu gn mil😹

Sis.. Ape² refer nurse atau pn doct dulu.. Jgn pakai minum je.. Biasalah MIL sometimes nk yg terbaik utk Cucu dia.. If MIL tnya knpa itu ini.. Sis just jwb yg jujur je mudah.. Takut Sis atau baby ade alahan dgn air tu.. Misal kte nurse atau doct kte blh brulah Sis minum.. Bdan perempuan ni bila pregnant hormon lain Sis.. Mcm² hal.. So dri bnda yg x diingini jd.. Better kte elak..

Baik mase check up nnti tunjok kat doktor, dan kalau tak sesuai suruh doktor tu list kan.. biarlah nak tarik muke ke tarik mulot ke guling² sekali pon, kalau terjadi pape kat baby bukan dia dipersalahkan.. ibu² mengandung jugak dipersalahkan sbb tak pandai jaga kandungan.. semua akan tunding jari kat ibu² mengandung.. semoga sis kuat iya...

Mungkin dia tarik muka sebab fikir penat2 beli, mahal2 tapi tak minum, rasa tak dihargai. Biasa lah orang tua. Rasanya niat dia baik, cuma kurang pengetahuan utk produk tu. Mungkin boleh tanya pendapat nurse / doktor masa appointment. Semoga dipermudahkan urusan ye sis. Aamiin 🤲🏻 https://my.theasianparent.com/susu-soya-untuk-ibu-hamil

setahu sy ibu mgandung xdgalakkn minum air soya pon sbb bole mybbkn anak ezcema..kulit baby bole jd sensitif...produk ni ada soya,kalo bole elakkn la..minum susu utk ibu mgandung lebih baik..cari article2 bkenaan dgn soya xbgus tuk ibu mgandung tnjuk kt husben sis..

4y ago

Haar btl tu sis. Screenshot je bukti ni dari kami yg comments ni tunjuk kat suami sis .yg soya xbagus utk ibu mengandung.

Mil sis jenis yg suka mengamalkan supplement selain dri drugstore ke?..hati2 ye bnyak produk sampah skrng ni..nasihat sy sis bancuh tuang dlm sinki plastiknye tinggalkn atas meja mkn bersama gelas yg xbasuh lg 2 konon2nya dah minum...

Ssh anak mak ni🙄 my husband pun 2x5 dga apa yg mak ckp bkn kite xsuka tp dia kena pk juga xsemua benda mak dia buat btul . tp since i ni jenis degil i bangkang trus🤣 slh org dia nk suruh itu ini. Sometime nmpk juga mil ni mcm xnk lyn i sbb benda2 cmni .

Pujuklah suami elok2. Cakap yang orang mengandung ni takleh makan minum sembarangan, nanti bila dia dah faham dia habaqlah kat mak dia elok2. Tapi untuk kepastian tanyalah jugak doktor, kalau boleh minum tak ke gembira hati mak mertua awak 😊😊

Buat² bancuh .. bawa masuk bilik buang dlm tandas 😆..lps tu klo dorg Tanya ,ckp je dh minum .. maaflah bkn nk ajar jahat ..tp klo Kita sendiri sbg ibu pn Rasa was²,baik tk pyh minum .. tk salah rasanya berbohong utk kebaikkan semua pihak

4y ago

Saya minggu ke 35 aritu kena keputihan ..mmg tk selesa ,gatal .. Masa cek up saya bgtau kt doktor , doktor bg ubt yg masuk dlm miss v tu .. Ada Dua Kali jgklah masukkan ubt tu ,baru keputihan tu kurang sikit