momy2 boleh kongsi tanda2 sebelum ibu nak bersalin?

sy jd kompius.. nurse pesan kalau rasa contraction kena dah p hospital.. mak pulak cakap rasa contraction xpayah lg p kena tunggu turun tanda mcm darah atau air ketumban.. blh kongsi pendapat momy2 semua.

14 Balas

Lbh baik pergi lah kalau first time nak beranak, sy ada penglman, msa first nak bernak. Sy tdk thu apa2. Msa tu air ketuban dah pecah, tpi perut tdk lah sakit, mntua sy ckp, itu bukan pecah ketuban, bayang kan sy tgu dekt rmh 4hari selepas pecah ketuban bila ke 4hari tu rsa sakit sngt perut baru sy ke hospital. Sekali doktor tu ckp sy dah pecah ketuban. Nsb baby selmat, mntua sy dah salh tpi tdk mengaku salah nsb baik sy cuma kena msuk kan ubat dn hri tu jga sy melahirkan ank. Ank msuk icu sbb tertelan air ketuban.

4y ago

Scarynya ya Allah

Anak pertama saya leaking/air ketuban pecah. Takde spotting. Anak kedua contraction, takde leaking takde spotting. Tapi awak kena tahu bezakan samaada itu false contraction atau contraction sebenar. Awak boleh kira sendiri/manual berapa kerap contraction tu datang. Kalau contraction kerap maksuddnya 5minit, 5 minit boleh lah ke hospital. Kalau 30minit sakit lepastu tak sakit dah. Maybe false contraction ☺️

Betul apa yg nurse cakap tu. Jangan tunggu tanda air atau darah baru nak pergi hosp. Saya bersalin masa pkp hari tu memang tak ada turun tanda. Contraction yg makin kerap je tanda nak bersalin. Masa saya smpai hosp dah 2cm,4 jam kemudian baru pecah ketuban dan terus bersalin. Kalau rumah jauh dari hosp baik pergi hosp je cepat2. Takut bersalin kat luar pulak. Yg penting kena alert kekerapan masa contraction tu

X semestinya turun tanda sis. Mcm sy pengalaman yg lepas2. Anak sy 2 org tu. Langsung x turun tanda. Just rasa contraction mengeras dan sakit. Bila pg hospital bukaan dah buka 3cm yg 1st tu. Yg 2nd anak tu bukaan buka 4cm. Nurse bgtau,klu dah sakit contraction pg je hospital biar x ada tanda. X nak nti terberanak pula kat rmh. Klu dah pg hospital tp bukaan x buka lg. X aoa Dr bg balik je.

Setiap org xsme sis tnde2 nak bslin.. Kalau contraction dh kerap 5 mnt skli trus pgi.. Jgn tgu pecah ketuban ke trun drh ke.. Ade org xpecah ktuban pn..ade org xturun drh pon...contraction je.. Alih dh ade bukaan.. So sntiasa alaert dgn kiraan cntraction.. Install apps utk cntraction tu.... Smge dpmudahkn sis..

Itu la sis..saya pun sama..lagi 5hari je nk admit dah..tapi tnda blom kluar lagi..cuma sakit pggang nk slalu mengeras je..confius nk kena tggu kluar ap2 dlu ke bru g hospital..mak ckap g awal pun nnty termenung je dlam wad tu..hurm

4y ago

Semoga urusan kita dipermudahkan oleh Allah..🥰

Sy hritu turun tanda shj,kluar lendir dan darah,xda rasa sakit perut. .lpastu mak trus hntr p hsptl. .p hsptl bukaan bru 2cm. . Kali ni xtaulh mcm mna,berdebar jga rasa mcm tkt pl ank k2 ni,mgkn sbb sy dh xtggl rmh mak. .

4y ago

ni sy pn rasa smlm kuar darah..perut xsakit.. odw p hospital

Saya takde pecah air ketuban tapi contraction da semakin kerap je , pegi hospital check bukaan dah 4cm n kena tahan , dah sampai hospital baru ade turun tanda darah

Seeloknya follow arahan yang lebih pakar dlm hal ni bukan pengalaman org lama. Jangan main2 bab nyawa ni. Jangan menyesal kemudian hari.

Kalau contraction setiap 5 mnit mcm tu dah blh segera ke spital....kdg kat spital pon ketuban xpecah2 smpai doc yg kena pecahkan....