Bulan Ramadhan, mommy semua puasa ke??

Sy ibu hamil yg baru 13 weeks, insya-allah bulan ramadhan nie masuk 16 weeks. Ibu2 hamil semua nak puasa ke x bulan ramadhan nie? Bahaya utk baby x??

23 Balas

yg sy fhm puasa tidak mengganggu tumbesaran bayi, tapi.. ad tapi nya ibu perlu ambil nutrisi n mknan yg berkhasiat msa sahur. bole buat susu kurma( kurma rendam dr mlm , sbuh blnd dgn susu) mkn dgn betul ktika sahur bole membantu ibu & bayi. tpy klu pn rsa berpeluh, pening loya, menggigil buka la puasa jgn paksa dri pn. islam beri kelonggaran pd ibu yg mgandung & menyusukan ank utk tdk berpuasa. tpy syaratnya perlu ganti😊 ketahanan tu bergantung pd individu itu sndri.. juga ia membabitkan saranan doc. xsemua ibu prgnt bole berpuasa sepenuhnya dlm bulan ramadhan.. atleast cuba, Allah maha tahu.

Emm sy xkan puasa. Sbb oerut sy klu x mkn, wah konsert kuat bunyi. Risau bby lapar etc. ada jd kes, kwn sy, doc infrm baby dia x mmbesar sbb dia berpuasa. Dia dlm 2nd tri time tu. Kwn sy yg dh msk 3rd tri pun x puasa, sbb dia kna rajin minum air time 3rd tri. 1st tri better jgn puasa. Kna mkn minum bnda berkhasiat thru out the day for ur baby development. Sy lebih suka idea puasa lp pantang sbb mmg nk kuruskan nadan pun lps bersalin nnti.

Awal2 mengandung memang bayi memerlukan nutrisi utk perkembangan organ. Masa ini memang kena jaga betul2. Tak semestinya kalau badan sis dpt bertahan baby dlm kandungan pun ok. Mesti baby lapar kat dlm. Bayi memerlukan tenaga. Tapi semua terserah pada pandangan individu masing2.

Boleh Cuba puasa sehari... Tgok bdn boleh tolerate atau x.. pedih ulu Hati cth nya... N bdn klu rasa lemah.. tbe2 bhgn perut cramp...check up hb low.. better xperlu puasa... Then ganti la lpas bersalin t.. tp bdn ok, xde alahan smua .. perut Pon ok smp berbuka why not puasa je ..

4y ago

Tips yg baik nie sis...saya dah masuk 17 weeks masuk bulan puasa dahh 19 weeks...first puasa nkk try,tngk badan blh terima ke x...sbb skrg kerap lapar,pening,rasa loya pun ada lagi

Cuba dlu bangun sahur. Mkn benda berkhasiat dgn ubat vitamin siap2. Jgn buat kerja sgt. Tgk boleh tahan smpai kul bp. Kalau rasa badan lemah better xpayah lg. Sbb bru 16w Kita xrasa baby gerak lg. Kalau dh rasa xpa lah. Kita blh tau bby ok x

bergantung pd tahap ketahanan juga .. sy ada 2 org kwn yg berpuasa .. sorg nie berjaya puasa .. sorg lg takde rezeki .. keguguran .. baby mengecut akibat ibu berpuasa .. dgn erti kata lain , bergantung pd tahap ketahanan bdn ibu ..

blh.. mkn sahur yg berkhasiat lps 2 usap perut, ckp dgn baby "hari ni puasa dgn ibu ya.." insyaA ok.. sye setiap kli buat cmni, mesti dpt puasa full 🤗 tp klu t'lps sahur, even berbaring je spnjg hr pkl 6pm 2 da gigil.. 😅

Sy baru 11 week.. Try puasa mggu lepas. Tp pukul 10 da menggigil.. Pastu tgh ari da betul² tak tahan sy mkn jgk. Sudahnye masuk angin muntah² sakit perut. Sy rasa besar kemungkinan sy x puasa kot. Risau pulak..

Sy xdpt puasa la..mmg pnghdap gastrik..ni da nk msuk 28 weeks..mkn lmbt sikit pon dh trketar2..inshaaAllah boleh ganti nt..ank 1st sy lahir bln ramadan..mmg xdpt puasa..Alhamdulillah dh hbs ganti smua..

Boleh... Kalau x mmudaratkan awk & baby... Kalau x tahan boleh je bbuka... Jgn la terus niat xnak puasa dr awal pagi... Mcm sy ganti puasa pun selang shari... Kalau direct xlarat.. Sbb rasa xcukup air sgt2...

4y ago

Kannn... Rasa xcukup zat pun ada... 🤣🤣