Bulan Ramadhan, mommy semua puasa ke??

Sy ibu hamil yg baru 13 weeks, insya-allah bulan ramadhan nie masuk 16 weeks. Ibu2 hamil semua nak puasa ke x bulan ramadhan nie? Bahaya utk baby x??

23 Balas

yg sy fhm puasa tidak mengganggu tumbesaran bayi, tapi.. ad tapi nya ibu perlu ambil nutrisi n mknan yg berkhasiat msa sahur. bole buat susu kurma( kurma rendam dr mlm , sbuh blnd dgn susu) mkn dgn betul ktika sahur bole membantu ibu & bayi. tpy klu pn rsa berpeluh, pening loya, menggigil buka la puasa jgn paksa dri pn. islam beri kelonggaran pd ibu yg mgandung & menyusukan ank utk tdk berpuasa. tpy syaratnya perlu ganti😊 ketahanan tu bergantung pd individu itu sndri.. juga ia membabitkan saranan doc. xsemua ibu prgnt bole berpuasa sepenuhnya dlm bulan ramadhan.. atleast cuba, Allah maha tahu.