Puasa

Hai ibu - ibu sekalian...nak mintak pendapat...Ramadhan semakin hampir...sy berbelah bagi sama ada kena puasa atau x...suami xbg puasa..mak cakap xpe kalau puasa...nie 1st baby..buntu dh

35 Balas

Saya nak masuk 4 bulan skrg. First baby through ivf. 8 tahun tunggu. Hritu try ganti puasa. Sahur minum 1 litre air, segelas besar susu fresh milk blend dengan kurma 7 biji. Alhamdulillah ok. Bertenaga smpi ke ptg. Boleh masak lagi. Sbb mmg duduk kt rumah je, tak perlu nak berkerja tu yg cuba. Rasa sis boleh cuba dlu puasa. Tapi kalu rasa tak larat, lapar sgt2,nak pitam, bru buka puasa. Cuma jgn paksa la. Badan setiap org tak sama. Acid folic vitamin semua sy tak tinggal. Susu sebelum tido minum lagi segelas. In shaa allah Baby cukup zat.

4y ago

saya puasa ni masok 3bln . dan saya bekeje kat kilang . saya pon pikekan baby cmne . risau n takot sbb first baby

Saya pon sama ..masih fikir2 lagi nak puasa ke tak ..due awal raya ...kakak saya pesan puasa jer tapi kalau rasa tak mampu batalkan jer. Pastu cuba ikhtiar sahur minum susu n kurma jangan tinggal ...cuba dapatkan tarawih setiap malam ..in sya Allah tu salah satu tenaga untuk puasa esok harinya..tak dapat banyak pon 4 rokaat pon cukup lah..tak mampu diri solat duduk..in sya Allah 🤗🤗🤗🤗🤗

4y ago

Sama la saya. Due pon masa raya.. Kandungan dah masuk 8 bln ni terfikir nak puasa ke tak. Larat ke tak. Kalau x larat dan mendatangkan bahaya, better xyah puasa.

ikut kemampuan. sy xsanggup nak ganti puasa kemudian sb sy ada angin dan migraine yg teruk.. sy puasa penuh masa tu kandungan 8bulan cmtu.. alhamdulillah dpt puasa penuh. baby aktif mcm biasa. sy mmg mkn bnd berat time sahur and minum byk. baby sekarang pun seorang yg cool. susah nak nangis. mmg xpandai nangis kalo xde sebab. dia nangis bunyi bbuuu buu buuu je. smbil kuar air liur. huhu

ni pengalaman sy le..msa tu msuk trismest -2 sy posa gnti sblm tu ckp dgn bby esok kita puasa ye..alhamdulilah dpt jga sy membyr posa gnti tuk beberapa hr..wlaupun x direct hri...slps berbuka tu sy ckp la ngn bby trim ksih bby hr ni posa sm2 dgn mama..tp kn slalu pntau pengerakan bby la ms kita posa tu..yg ni pnglaman sy le..bulan posa ni msuk 30w hrp2 sy dpt brpuasa sbulan..

4y ago

bykkn bersmbg dgn bby..cuba gerak2 sikit perut tu..

Bukan apa, ada kes dia hamil xde morning sickness loya2 muntah jd dia puasa sebulan, disebabkan tu anak yg lahir xcukup zat dn perkembngan dia dlm rahim terbantut. Xsilap tulang blkg dia xbentuk dgn sempurna mcm tu la. Pastu alami byk lg risiko lain. Jd xpe la berkorban ganti puasa sebulan demi anak yg lahir biarlah sempurna.

Saya ..ramadan ni 5 months..memang ada masalah gastrik..tp insyaallah..saya cuba nak berpuasa..kalau sakit atau ada masalah..terpaksa la berbuka..takut mudarat diri n baby..tp dulu masa anak ke 4..bulan puasa saya dah nak sampai due date..jd nurse x bg puasa..takut baby x gerak..tp saya puasa jgk..alhamdulillah..semua ok

Sy mse pregnant ank ke3 alhamdulillah dpt puasa penuh..suami byk tlg uruskan ank time puasa..sahur x pernah skip..mkn kurma..ade jgk minum susu blend ngan kurma..awal puasa berat turun..maybe kehilangan air..Ni pregnant ank ke4..harap dpt puasa penuh jg..puasa ikut kemampuan..kalu memudaratkan ibu disarankan berbuka..

Pgalaman saya 2-2 kali pregnant(yg first gugur time 8weeks), sume time bln puasa. Tp puasa penuh sbb time tu xtau prgnnt. Lps raya bru tau prgnnt. Dah 6-7 weeks bru tau. 2thn bturut puasa pnuh..thn ni breastfeed pulak..tp plan nk puasa pnuh jg kalau dpt. Huhu. Bgntung kt bdn sis tau..kalo xlarat buka la puasa..

Boleh je nak puasa..tapi jgn paksa diri, kalau xlarat terus berbuka ya.. Sy pun sebelum ni puasa full, kes xtau pregnant.. siap doa kat Allah, jgnla period waktu bulan puasa ni,xnak ganti..Alhamdulillah Allah makbulkan siap pakej dpt tau pregnant 10minggu lagi masa raya ke-3...hehe

4y ago

alhamdulillah

Sy dua org ank puasa full...alhamdulillah. tp masa tu 2nd trimester. Perut pon xbsar sgt..alahan masa tu pon xda dah. tapi nurse habaq kata kalau rasa xlarat, baby kurang gerak atau kurang aktif, bbuka jala. Puasa boleh ganti nnti2. Nikmat kalau boleh puasa full...xperlu ganti 😉

4y ago

Kalau risau baby...buka jela puasa. Nnti ganti