Stress ank selalu nangis

Stress main dengan anak selalu nangis.. stress sgt!!! Nangis tak kira masa. Kalau sejam dua boleh tahan. Ni nangis sampai 8 - 14 jam!!!! Nk makan pun x boleh, nk minum apatah lagi. Mak tlg jaga kejap je. Dlm setengah jam mcm tu. Bila aku x pduli baby nangis, ma mrh ckp jgn biar baby nangis lama², bahaya. Aku ckp biar je, lama² dia stop la. Mak ckp em patutla susah nk dapat anak pun, mcm ni rupa perangai. Mak ckp anak xnak tdo, nk main, aku plak paksa dia tdo. Aku geram dgn mak, aku sound mak. Budak kecik mana umo sebulan tak tdo 10jam sebab nak main?!!!! Mak pun diam terus ambik anak aku letak kat luar. Duk perli aku, anak nk main, anak nak main.. ya Allah aku geram nk balik rumah sdri. Kang bila balik mak buat muka. Kita ni terpaksa cncel ckp kat suami nk balik lain kali.. Ya Allah stress sgt!!

5 Balas

anak pertama ke? tak apa. makan masa nak sesuaikan diri dngan baby dan keadaan baru. sabar ye. sy pernah lalui. memang agak kelam kabut, terkejar², tak terurus diri kita. awak ikut je cara awak. jangan dengar cakap orang. apa yang baik, kita dengar dan amik. selebihnya, masuk telinga kanan, keluar telinga kiri. bab baby, cuba awak cek dia dapat cukup susu tak? cek pampers penuh ke tak? berapa kerap tukar pampers dalam sehari? kalau kencing putih bersih elok, najis kuning, pampers kerap tukar 5-6, pampers berat bila waktu tukar .. tu tanda dah ckup susu. kalau tak ada semua ni, maksudnya baby kurang susu dan meragam sebab lapar. baby menangis bukan sebab susu shj. kadang sebab tak selesa perut. setiap kali tukar pampers, urut perut dan kaki baby. lepastu buat senaman kaki tolak ke perut baby. nanti senang baby nak kentut. kita kena tlong baby teran otot perut. kalau baby masih meragam menangis, cuba cek badan baby kalau ada ruam ke. itu buat dia tak selesa gatal. atau suhu bilik terlampau sejuk atau panas juga buat baby tak selesa. baju tebal pun baby boleh tak selesa. baby kena cukup tidur. klau kurang tidur, baby akan meragam. bila baby start mengamuk, memang susah nak handle. kita kena tenangkn dia dulu. apa apa pun, awak kena belajar bersabar. abaikn kata orang lain. itu anak kita,

saya pulak stres dengan suami sendiri. terlalu banyak pantang larang. saya EP mom, 3jam skali wajib pam. kalau anak bangun kelam kabut tak sempat nak kosongkan breast. nak solat,anak terjaga. nak makan anak bangun. nak tido rehat tgahari. anak bangun. time dia tido kite nak pam susu. bila dah siap pam nak solat nak tido kejap. tetiba bangun. siap dodoikan tengok2 dh nakbmasuk waktu solat lain plak. memang tak cukup rehat. anak 3.4 hari ni asyik nangis je. saya nak berak pun tak sempat. dah la sembelit. dengan takut2 bekas luka lagi. kalau masuk toilet lama. suami marah. cakap suruh tido je dalam toilet tu. saya tertekan sangat². rasa memang takkan mengandung lagi. cukup sorang ni je. jiwa tak kuat. takut kalau mengandung lagi. dengan perangai suami macam ni memang gila jadinya.

2y ago

dia jaga je sis. tp masa anak banyak dgn sy. cuma pantang larang dia banyak sangat. semua takboleh. 2bulan pantang. hanya kluar rumah utk ke hsptl saja. ingt lepas 40. boleh la nk pegi rumah mak yg 2langkah je dr rumah sndiri. tp suami tk izin. teperuk je dlm rumah. mak datang rumah borak. cakap baju anak nanti simpan. boleh bg kat adik dia olak nanti. kita tersasul. dah taknak da memgandung. sb stres simpan sorang. nak cerita aib suami plak. diam jelah.

sama laa anak pun baru lagi 25 hari, asyik nangis. sampai ada tahap marah2 sbb stress, kesudahnya sy nangis balik bila dia dah diam. rasa bersalah sbb dah mmg cara budak mcm tu, tp kita marah2 dia pulak. sekarang dia kena warded kat nicu sbb ada masalah kat usus dia. minta doa supaya anak sy cepat sembuh dan boleh discharge minggu ni jugak. jujur kata sy rindu dengar tanggisan dia bila dia takde kat rumah. lepas ni kalau dia nak nangis pun sy tak kesah, asalkan dia ada kat depan mata.

2y ago

saya faham perasaan awk. time dia nangis kita stress sgt. tapi bila dia tdo kita rasa kesian. bila jauh dgn dia, rasa cepat² nk balik peluk cium. skrg bila dia takde rasa menyesal. sy doakan awk kembali bersama dgn baby secepat mungkin. moga anak awk sihat seperti dulu. in Shaa Allah. ibu jgn sedih oke

sawan tangis ke? jalan takmau bagi baby menangis ni memg kena check betul2 apa yang tak kena. kena ingat baby kalau time tido lari, overtired memg susah nak lena. make sure baby bawah 3 bulan, kena tido 2jam sekali utk nap. jgn bg dia berjaga lama, lepas 3 bulan baru ada sesi main ye. time newborn biar dia tido je. make sure susu cukup, kenyang and pampers ok. boleh refer page baby language kalau nak belajar lebih pasal ni.

2y ago

sy lagi suka baby tido lama 🤣🤣 how i wish haha baby ni kalau kuning je jgn bg tido lama. so selagi dia xkuning, rilek je. kalau bf, anak susu ikut demand dia. kalau fm, normally 3-4jam sekali minum.

Didik diri bertenang. Jika anak menangis lebih 3 jam berturut2, kemungkinan itu sawan tangis. Beritahu doktor pasal ni, dan selalunya habit sawan tangis akan hilang bila dah masuk 4 bulan. Puan boleh belajar cara tenangkan dan tidurkan bayi di FB Baby language.

2y ago

alhamdulillah syukur.. sama2 manfaat. kita sama2 teruskan belajar tentang nya