Suka compare

Penat la bila mak asyik cakap benda sama, asyik2 pasal "anak orang tu susu bnyak walaupun badan dia kecik" "susu kau sikit sangat sebab tu dia tertido" "susu kau sikit sangat sebab tu dia marah2" "Orang dulu2 tak payah nk campur formula nk bagi anak kenyang" "kau bukan buat kerja rumah pun, apa yng kau stress sngt" Mak, masa saya dekat hospital 5 hari tanpa bantuan, duduk ward sementara dengan x de kipas, depan main door pula(pintu bukak tutup dengan kuat je selalu smpai anak asyik nangis), toilet jauh smpai menitik nitik darah, jauh dari bantuan nurse tapi surprisingly susu bnyak sangat masa tu smpai slalu kena tukar baju. Walaupun x tidur 5 hari tapi bnyak je susu. Bila balik je rumah, mak suruh macam2, arah macam2, komen macam2 sampai saya stress, mak suruh pakai bengkung, okay saya pakai, saya tau mak nk yng trbaik untuk saya dan cucu mak. tapi yng mandikn anak saya, yng urus kn anak saya sorang. Mcm mana saya nk gerak dgn bengkung panjang dn ketat mcm tu, mesti la saya kena pakai buka, tu pun kena marah. Saya X nk jemur anak, tu pun dh gaduh besar, padahal xde kuning dh. Gaduh besar smpai langsung x tgok saya, dh minta maaf, tapi mak x terima, lagi mak marh kn saya ada lah. Saya nangis hari2 mak x tau pun. Smpai saya cocok peha saya dengan garfu smpai luka(kalau ada pisau time tu, x tau la hidup lagi ke x saya ni), nasib suami baru balik kerja time tu. Pantang yng spatutnya untuk saya rehat, tapi hari2 menangis Macam mana susu saya nk bnyak, makan memang jaga, bilik sejuk, family ada dlm rumah, tapi emosi saya tak stabil, tapi mak x faham2 benda tu, mak pertikai juga pasal "kau x buat kerja pun. Laki kau tolong kau lagi(dia pun time tu ambik masa nk tolong), apa lagi yng tak kena? " "mak xde orng tolong pun, okay je" "kau la orng yng paling senang mak tengok, orng lain lagi susah" Mak, tolong la dgr hati saya ni, tolong la faham keadaan saya ni skrng sbb saya sndiri x boleh nak kawal emosi saya, tolong la jgn buat saya jadi gila. Rasa mcm nk ckp semua ni tapi x bole, dia x kn faham Ya Allah, aku rasa mcm nk bunuh diri, kenapa mak aku sndiri x faham keadaan aku, aku sikit lagi nk kena masuk hospital sbb kn postpartum blues, kenapa mak aku x faham aku bukan dia. Kenapa mak aku suka banding2kn orng lain dgn aku, kenapa mal aku xnk dgr isi hati aku, kenapa mak aku xnk cuba faham aku. Knp?

6 Balas

Ini laa sebabny kenapa pantang dengan mak sendiri.Anak yang sulung da merasa pantang dengan makmertua,bolee rasa stressny macamana sebabny dieorang orangtua n expect semua benda dieorang tau..Bila bersalin kali kedua memang mintak suami jagakan walaupun serba kekurangan sebab xpernah jaga orang berpantang tapi alhamdulillah mental fizikal terjaga rapi.InShaAllah bersalin akan datang nie pun memang request kat suami awal2 nak suami jagakan pantang.Harap sis tabah n Kuatkan semangat ye..

3y ago

aah tau..mak saya pun macamtuu jugaa 🤭..sebabny masa makmertua jaga pun,mak tetap berbunyi Itu xbolee Ini xbolee .Kira macam xsebulu 🤣

dear sis,jgn stress ye..kuatkn ht demi ank..x elok nangis2 dlm pantang.u have to be strong.jgn pernah terfikir nk bunuh diri,igt Allah..mak mmg mcm tu,sma mcm situasi sy dulu.dlm pantang sy sndr je jg dr sndr..ank sy dia x pandang..tp bila dh berjauhan mcm skrg ni,bru mak sy elok dgn sy,dgn anak..bak kata org,dkt bau tahi ,jauh bau wangi..tabahlh wahai dear sis..hug n kisses 😊❤️

dapatkan seseorang utk tolong bagi mak awak baca post ni cth suami awak ke atau sesiapa la yg mak awak boleh dgr ckp dia. berdoalah agar hati dia lembut layan awak baik2 lps ni

Ya Allah mak sdri pun sanggup buat ank mcm ni😫kesian sis.balik rumah sdri la sis kalau ada,,sis buat sdri kan semua??? Elok la bawa suami balik

kalau aku la,aku xnk mak aku jaga..baik pantang sendiri kalau dah cmtu..banyak songeh sgt..

Pantang sndiri upah CL je sis. suruh mak tlg mndikn baby klau dy bnyk mulut sgt