Stress ank selalu nangis

Stress main dengan anak selalu nangis.. stress sgt!!! Nangis tak kira masa. Kalau sejam dua boleh tahan. Ni nangis sampai 8 - 14 jam!!!! Nk makan pun x boleh, nk minum apatah lagi. Mak tlg jaga kejap je. Dlm setengah jam mcm tu. Bila aku x pduli baby nangis, ma mrh ckp jgn biar baby nangis lama², bahaya. Aku ckp biar je, lama² dia stop la. Mak ckp em patutla susah nk dapat anak pun, mcm ni rupa perangai. Mak ckp anak xnak tdo, nk main, aku plak paksa dia tdo. Aku geram dgn mak, aku sound mak. Budak kecik mana umo sebulan tak tdo 10jam sebab nak main?!!!! Mak pun diam terus ambik anak aku letak kat luar. Duk perli aku, anak nk main, anak nak main.. ya Allah aku geram nk balik rumah sdri. Kang bila balik mak buat muka. Kita ni terpaksa cncel ckp kat suami nk balik lain kali.. Ya Allah stress sgt!!

5 Balas

anak pertama ke? tak apa. makan masa nak sesuaikan diri dngan baby dan keadaan baru. sabar ye. sy pernah lalui. memang agak kelam kabut, terkejar², tak terurus diri kita. awak ikut je cara awak. jangan dengar cakap orang. apa yang baik, kita dengar dan amik. selebihnya, masuk telinga kanan, keluar telinga kiri. bab baby, cuba awak cek dia dapat cukup susu tak? cek pampers penuh ke tak? berapa kerap tukar pampers dalam sehari? kalau kencing putih bersih elok, najis kuning, pampers kerap tukar 5-6, pampers berat bila waktu tukar .. tu tanda dah ckup susu. kalau tak ada semua ni, maksudnya baby kurang susu dan meragam sebab lapar. baby menangis bukan sebab susu shj. kadang sebab tak selesa perut. setiap kali tukar pampers, urut perut dan kaki baby. lepastu buat senaman kaki tolak ke perut baby. nanti senang baby nak kentut. kita kena tlong baby teran otot perut. kalau baby masih meragam menangis, cuba cek badan baby kalau ada ruam ke. itu buat dia tak selesa gatal. atau suhu bilik terlampau sejuk atau panas juga buat baby tak selesa. baju tebal pun baby boleh tak selesa. baby kena cukup tidur. klau kurang tidur, baby akan meragam. bila baby start mengamuk, memang susah nak handle. kita kena tenangkn dia dulu. apa apa pun, awak kena belajar bersabar. abaikn kata orang lain. itu anak kita,