Bengkak susu

Spe2 tau cara nak hilangkan??..please help im suffering... :(

18 Balas

Sy masa pntang anak first dlu kne bengkak susu ni..mmng x blh nk selamatkan lg.. Keliling breast mmng dh merah..berdenyut2..dh keras..pg hospital..doc nk operate..tkut dh bernanah..tp sy x nk operate..nk try ubt kg..akk ipar suggest pg jumpa seorg pakcik ni..pkcik ni mmng ubt org yg skit2 kanser smua..guna ayt al quran..hr malam sy pg rmh pkcik tu..jauh jgkla rmhnya dr rmh mak sy..dlm 50km..tp nk sembuh punya pasal pg jgk mlm tu..pkcik tu bg sy minum air teh o belalai gajah..smbil bca ayat2 dr al quran..dia ckp..susu ni akn klua dkt mana2 tibuh bdn kita..esoknya..ptg klu x silap..msa sy susukan anak, breast st yg sebelah yg skit tu, susunya klua dkt aorla..tepi puting..mengalir pekat susunya..nsib x bernanah lgi..lama2 aeorla sy jd berlubang..pg klinik cuci..ya Allah..sakit x terkata time cuci tu..balut dgn kapas elok2..sy smbung cuci kt rumah..rasa nk menjerit time tu..lama2 dh sembuh..tp dlm pntang tu mmng strees lah..dgn skit sembelit lg..dgn bengkak susu lg..sy dmm msa tu..letak kubis x jd, tuam x jd, layur daun sirih pon x jd..ok..tu jer sy nk cerita..semoga sis cepat2 lah sembuh dr bengkak susu tu..mmng sakit x terkata..lg2 klu ank first..mmng xde pengalaman..x de spe yg suruh pam dlu..sy x tau..mak pon suruh bby je yg isap..sy surirumah..ok..assalamm

5y ago

In shaa Allah sis..mudah2an..sis cepat sihat..mmng kne pam sllu tu..yg penting positif..sy dlu mmng xde pengalaman..ank first masa tu..

Terus kuat dan bersabar. Saya masa kena bengkak susu smpai demam dan bkn sekali kena few times. Sy kena bengkak susu n nipple crack at the same time nak breastfeed pun sakit sgt2 tambah dgn demem. Sy pam susu sejam sekali n bottlefeed anak. Nasib la suami dpt tolong jagakan baby and bottlefeedkan baby. Sy mmg dh xlarat sgt. Sy ad buat benda pelik letak coolfever dkt breast sbb xtahan sgt rasa sakit dkt breast. Semoga terus kuat dan bersabar yea.

Sy haritu sampai demam terpaksa telan panadol bg kurang sakit, sy tuam dada dgn tuala suam kemudian perah keluar susu, buat dgn kerap bg surut bengkak. Tp ada jgk yg bg petua sagat timun masukkan dlm peti ais kejap, dh sejuk nnt tempek di dada.

pump kalu da bengkak...nti sakit ya amatttt...nk tidur mkn semua x boleh...beli pump letrik cepat myedut susu ibu...bg breast tu kosong...penuh je pump ya atau bg baby minum direct ok

Agk2 rse susu byk tu pump sis...sy pnh bengkak susu smpai b’nanah...p klinik doc bgi ubt...tp time tu doc x bgi la baby minum susu breast yg b’nanan tu, takut infection...

Hi sis! Di sini ada panduan lengkap tentang cara-cara merawat bengkak susu di rumah. Semoga ia berkesan. Stay strong ya! https://my.theasianparent.com/cara-hilangkan-bengkak-susu

Sy haritu tuam dada dgn tuala suam kemudian perah keluar susu, buat dgn kerap. Tp ada jgkbyg bg petua sagat timun masukkan dlm peti ais kejap, dh sejuk nnt tempek di dada

tuam dengan air suam dan kerap pam.bengkak susu psl bby kurang menyusu tu.2-3 pas bersalin mmg akan bengkak susu.

5y ago

Sya baby dah 8 bulan.... :(...sya pun x tau macam mana boleh jadi...still sakit sekarang..

layurkan daun sireh kat atas api dapur, pastu lekap ke dada. inshaAllah surut

5y ago

Okay nanti sya cari..tq ye...

Sikat breast awak. Nanti InsyaAllah susu dia akan keluar. Then, pump susu awak