Bengkak susu 14 hari tak hilang2

Assalamualaikum ada spe2 thu x mcam mne nk hilangkan bengkak susu . Saya dh 14 hri xhilang lagi. Ank selalu je isap belah bengkak tu . Pam pun sme . N dekat bawah breast tu ad mcm ketul besar keras..

9 Balas

Sy mengalami masalah yg sama. sy bengkak susu belah kanan. cara sy, sy DF lebih kepada kanan dan pump susu. lepas tu kena perah guna tgn pulak. sebenarnya susu byk lg yg x keluar walaupon kita pump. lg baik jika puan urut dekat ketul tu sebelum pump. Mcm sy, sebelum mengurut sy akan pump dulu 20min, rest 10min (masa rest ni dh boleh urut breast yg bengkak n berketul tu) pastu pump semula 10min. Alhamdulillah utk sy menjadi mcm tu. sy kena dekat sebulan juga. so dia take time nk hilangkan ketulan tu

mcm sy tuam panas. isi air panas dlm botol Susu anak, tak lah panas sgt,panas yg tak melukakan kulit la. tp kne panas. xboleh suam. ni sy la.. tuam area yg Ada ketulan Tu. sy buat dlm masa satu Hari kerap. asal Ada waktu trluang je tuam. esoknya Trus baik.. takde dah ketulannya. mcm sis kalau dah lebih sminggu,jumpa Dr .

Macam saya haritu pun bengkak sakit sangat sampai demam, apa saya buat is tuam air panas suam then marmet sendiri (sis boleh google cara marmet kalau tak clear). And saya consume blacksmore lecithin (warna hijau). Esoknya terus surut bengkak saya

dah lebih seminggu bengkak dah patut jumpa doktor dah, lagi pulak ada ketulan. ada kes bengkak yg dibiarkan berpanjangan kena operate. sila jumpa doktor bila bengkak tak surut lebih seminggu

kena kerap urut dan tuam. klu tak hilang2 dan sakit kna jmpa doctor takut kena mastitis plak.

cuba bgtau kk nak lactation counselor. jgn biar tu lama blh jd kena manstitis

bole bajar kat utube teknik marmet dan posisi menyusu secata Dangle

akk ipar saya pernah cakap dia letak helaian kobis di buah dada

sis dah cuba tuam dan urut?