GBS

Assalamualaikum mommies. Mommies ada pengalaman gbs positif x. Boleh share ? ?

2 Balas

Wasalam. Sy ade pengalaman GBS. GBS normal bg ibu mengandung tapi bahaya utk baby. Once air ketuban pecah, terus ke hospital dlm masa 18 jam ye. Bila air ketuban dah pecah, automatic anak kena infection. Kena drip antibiotic setiap 4 jam sebelum bersalin. Pengalaman sy, anak sy tidur masa nak bersalin. Lagi pun, keputihan sy banyak sgt buatkan doc tak boleh nak pecahkan ketuban. Sudahnya sy bersalin dgn ketuban sekali. Alhamdulillah anak selamat. Cuma kena tahan 48 jam ibu dan baby.

4y ago

Salam sy nak tanya ibu dan anak kea diaorang letak antibiotic kea ibu saja?

Wasalam. Sy gbs+ utk dua anak. Sama je prosedur, bila dh 4cm doc akan masukkan antibiotik. Bila dh bersalin, baby akan stay NICU utk antibiotik utk 2-5 hari. Just utk monitor.

4y ago

Minggu keberapa puan bersalin tu ? kena standby seawal 37 minggu ke ?