positif GBS

assalamualaikum semua,sy 9w n baru tau positif gbs..korang ad pengalaman x n cara untuk hilangkan bakteria tu..risau sangat² sampai pening fikirkan 😥

3 Balas

sy first baby gbs juga msa kt kk Dr bg ubt insert, detect masa 30weeks+ tak silap, mmg then masa nak bersalin Dr akan drip mommy antibiotic, once baby keluar, baby pula kne on antibiotic 48jam..kne warded dulu laa baby..tenang jgn risau antibiotic untuk kebaikan baby juga..

Once dah tested positive gbs mmg sampai bersalin ada, tak boleh hilang. Cuma boleh kurangkan keputihan dgn antibiotics & ubat insert tu. Tp just redakan je. Anytime discharge tu akan keluar so make sure hygiene tu jaga ya area miss v. 9w awal sgt tu dah test gbs 😅

pasti kan miss v sentiasa bersih