Boleh ibu,mama,umi semua.. Bagi semangat dkt sy.. Pregnant tanpa dirancang. Berat overweight,

saya sangat risau untuk buka buku pink nanti. 1st pregnancy. Hmmm 🥺🥺☹️☹️

Boleh ibu,mama,umi semua.. Bagi semangat dkt sy.. Pregnant tanpa dirancang. Berat overweight,
13 Balas

Assalamualaikum sis. Jangan terlalu risau. Saya sebelum mengandung anak ke5, berat saya 90kg+.. Dapat buka buku pink. Sepanjang mengandung, saya tidak mengalami apa2 masalah meskipun berat saya berlebihan. Urusan mengandung saya dipermudahkan. Alhamdulillah, saya selamat bersalin normal baby boy pada 2/8/2021. Esok 16/9/2021, hari terakhir saya berpantang. Semoga sis & baby dalam kandungan sihat & dipermudahkan segala urusan. Amin.

Saya search amalan semasa hamil di google, ada satu buku panduan drpd website Jabatann Agama Islam Sarawak. Perenggan pertama saya baca buat saya tersenyum ... : Redha. Awak carilah dan baca. Semalam saya baca , kuat jiwa saya dgn izin Allah. Ada juga pasal jaga adab, tanggungjawab, jaga sihat, senam, jaga kebersihan... Moga Allah kurniakan kekuatan buat kita semua 💕

salam sis .. jangan risau sis sya time booking buku pink pun dlm ktgori overweight . tpi rajin amalkan makanan seimbang . makan 2jns buah stiap hri.. nsin,syur ikan/ikan dlm permakanan stiap hri . jgn banyak fikir bole menjejaskn kesihatan sis dn baby dlm kndgan. semoga kita smua dipermudahkan bersalin nti aminn ...

Sy pun 1st pregnant dgn brt berlebihan.. Buat buku pink mula2 ok. Then doc tgk sy da kncg mns. Pastu start mkn ubat. Doc agak sy da kncg mns sblm pregnant. Die tanye napa tak check sblm pregnant. Sy pun x jangka nk pregnant trus. Sbb bunting pelamin. Sedih bile doc tanye mmg plan nak ada anak ke.. Sapa yg xnk ada anak...

3y ago

mmg camtu la ayat doktor klau dr sbelum pregnant kita ad msalah kesihatan tp xpnh tawu.. sy pun dh kena, bole lak doc tu tnya "puan nk ank cepat2 ke".. sape yg nk tggu smpai bertaun2, aduhhh soalan

Jangan risau, sy pun overweight jugak masa dapat tahu pregnant (110kg) tapi sy under pemantau gdm sbb keturunan mmg ada… InsyaAllah nurse dgn doc yg take over case kita akn guide kita betul2… ikut nasihat mereka InsyaAllah baby pun sihat.. Sy pun ank first juga..Yg penting enjoy dan happy jgn stress...

Jgn risau. Sy pun overweight masa pregnant dulu. Haha. Cuma control makan dan jaga rehat. Buat senaman ringan. Biar ringan tapi kerap tapi bukan sampai terlalu over. Kalau terlalu stress, berat boleh bertambah. Kurang rehat pun berat boleh bertambah. X semestinya berat bertambah sebab mkn. 😊

Jangan terlampau risau sis, cuba tenangkan diri dan jangan terlalu memikirkan tentang perkara tu. Stress boleh menjadi punca lebih kenaikan berat badan dan menjejaskan baby dalam kandungan. Stay positive and jaga makan makan, elakkan makanan dan minuman manis

berat berapa tuh sbb sy pun gemuk juga.. sy pun ad kenalan gemuk juga 100kg+ kot mngndung dpt buku pink dh kot skrng xde apa.. bersyukur sbb dlm over weight boleh mngndung.. rata2 over weight bolh jd sbb susah mngndung tau . appun take care . smngat

In Shaa Allah dik xde apa2,akk pun pregnant Berat 90++,akk kawal makan n cut gula(minum air Manis tp jarang), alhamdulillah so far ok je,jgn stress k...akk X berani exercise lg sbb 2x pregnant sblm ni gugur jd akk byk kawal mkn awal2 ni

anak adalah Anugerah dari Tuhan, samada kita bersedia atau tak, kena terima dgn hati terbuka,..terus jga kesihatan utk sis dan baby..jaga pemakanan dan byk kan pergerakan...ttp semagat ye sis..👍👍💪😄