ingin tahu? betol ke kalau bersalin kena gunting@jahit xde bius?

Skrg smua hospital mmng klau bersalin normal kena bius ke x time kena gunting@jahit.??? seramla dgr...

29 Balas

Seingat saya masa saya bersalin, memang nurse tu cakap akan digunting. Tapi sebab dah penat meneran, tak rasa sakit kena gunting. Rasa sakit masa kena jahit. Jangan risau, masa tengok anak selamat keluar, hati kita lega sangat. Yang penting anak selamat. Saya pun macam awak. Masa awalnya takut. Tapi lepas tengok anak, langsung lupa sakit contraction, penat meneran, sakit digunting, sakit dijahit. Make sure masa pantang jangan lasak, berjalan boleh sebab nak bagi luka tu cepat elok. Mandi air suam, lalukan air suam kat tempat luka biar selesa dan bersih. Pad tukar dengan kerap.

xda rasa pun kena gunting tu.. contraction datang lagi sakit.. sy tahu2 bidan gunting sb bunyi dia duk gunting xda rasa pun😂😂.. jahit pun xsakit sb dia bius dulu.. bunyi mcm seram kan.. tp insyaallah xda pape pun.. sy siap sembang lgi dgn doktor yg jahit tu.. lepas abis bius pun alhamdulillah xda rasa pedih ke apa..

2y ago

@rohayu ouh bius jahit . kalau tu sy ad dpt jugak mmng xde rse ap mse dijahit. tpi slps tu , bru trasa ngilu tu. tmbh pulak nk buang air kecil.😅

😂 sbnarnya sakit kontraksi lg sakit doda masa jahit😆😂 so bg sy ..x rasa dh kena jahit..sbb sy bersalin xda gunting cuma jahit sbb luka dinding tpt keluar baby je...maklumlaa kepala baby agak beso😂 ..syukur 4x dh beranak ..xpernah lg kena gunting bawah😥😥

Gunting x rasa sakit apa2 pun sbb rasa sakit meneran tu lg dominant. Baby dah kuar midwife tu tanya ada rasa gunting x. Mmg x rasa langsung. Masa nk jahit even dah bius mmg terasa sakit nye sampai tekan2 epidural tu byk kali walaupun x de fungsi.

bersalin anak 1 sampai 3 mmg kena gunting tp tak la byk.. jahit pun ok . before jahit doktor akan bius dulu lepas tu bru jahit...tak rasa apa apa pun time jahit tu cuma dh rasa benang tu lalu jer. saya bersalin di hospital swasta.

bius sis..tp sy rasa bergantung kpd hosp la kot..tp sy xrasa sakit lgsg masa kna jahit tu..dulu masa sblom bersalin,paling sy tkot nk kna jahit lah..rupanya contraction tu berpuluh kali ganda lg sakit drpd kena jahit 😂

tak pasti ada kena bius ka masa tu, doktor bgtau jak , sy akan gunting ya mama , sy pun eya eya jak . masa djahit kena bius langsung tak sakit sebb da lega bby da kuar , sy forcep delivery , anak pertama .

biasanya mmg koyak takyah gunting dah, sakit tu tak rasa dah sebab kita tengah meneran. sebelum jahit tu rasanya mmg ada bius. sis jahit juga, banyak tapi tak rasa dah😂. rasa lega baby dah keluar je.

mostly ank second xde gunting dah klu jhit tu depends push mcm mna.. sllu gunting utk first born jer yg next doc akn lpss mcm tu jer so kna bljr teknik pushinh n dgr arahn doc

saya masih bius. waktu jahitan tak rasa. hampir nak siap jahit baru terasa. tu pengalaman saya. tapi waktu rasa nyilu..saya pandang wajah baby ja. rasa sakit pun hilang