Memang lepas bersalin kena jahit tu dia tak bagi bius ke? Boleh rasa la kena jahit dgn tarik benang

2 Balas

awak maksod kan bersalin normal or ceaser? if ceaser dr pengalaman adik dn kakak sy both ckp doctor bius. after dh sedar dn kita dh bersalin tu baru start rasa sakit. if normal depend hospital rasa nye awak. sebab sy ada baca dr pengalaman mommy2 yg lain ada yg kena jahit hidup2. mean kita rasa sakit masa dia jahit. mcm kes sy, sy hampir kena ceaser. jadi mmg doctor ada bius sy. baby lahir normal dlm bilik operate. 2nd degree tear. masa ubat bius hampir habis tu baru sy start rasa doctor jahit. mmg agak pedih jugak la. sampai terangkat kaki. last2 doctor takut sy bergerak doctor ikat kaki. 😅

Act bius je cuma doct panggil bius setempat which is bahagian dalam perineum je dibius & utk bahagian luar iaitu kulit memang tak bius. Saya haritu bersalin, kene episiotomi & midwife ada bg tahu kene bius setempat je belah dlm, belah kulit takde bius memang rasa benang tu ditarik + saya punya siap salah jahit kene buka semula jahitan tu tp dorang bg gas juga utk sedut buat kurang rasa sakit time jahit tu 🥹