Local Skincare

Skincare local yg best .. utk early pregnancy.. sebelum ni pakai tabita .. tapi dah start takut kulit jd gelap dan kusam.. nk try mylara skincare ok x for early pregnancy ?#firstbaby #ingintahu #bantusharing

44 Balas

sis..pakailah product dari drugstore😅.... product2 yng overclaim tu mmng nampak kesan hrri ni pakai esok lusa nampak glowing sini sana,kulit muka pinkish pinkish,licin shininggg TAPIIIII kandungan mercuri tu makannnnn buah pinggang! bukan setakat buah pinggang je tau.. product drugstore mcm aiken,simple,garnier,safi,nano ni x mahal mana punnnnn dan mmng elok utk kulit...tapi nak nampak kesan tu mmng lambat . kena consisten pakaiii... ilmu skincare dkt tiktok berlambakk!!!! time2 me gandung ni jgn la pakai product sampah bahaya utk baby dlm kandungan... mercury mampu rosakan kidney kita apalgi dgn baby dlm kandungan??....? nnt nak susukan bayi lagi..seramm sy fikir... hmmm... walaupun produc drugstore ni selamat utk preggnt ladies tapiii sy stop pakai time sy preggy slps bersalin baru start pakai ni lagi lah product2 x elok ni...hmm

Sy guna pencuci muka je masa selama pregnant tu, clean & clear pastu wardah perfect bright sampai dah bersalin skg wardah perfect bright juga tapi jenis cooling sbb yg tgh tu x jumpa kat Watsons huhu.. Tapi OK juga rasa sejuk sikit, fungsi lebih kurang yg tgh.. Sy beli kat Watsons or guardian.. Bby pun dah 4 bln hari nie.. Yg penting muka x kusam & gelap, or berminyak.. Sebelum2 tu muka nampak x bermaya, kusam habis, kdg berminyak, kdg nampak kering.. Kalau rajin, sy pakai bedak kompak je.. Kalau x, mmg x pakai apa2😅 tapi setakat nie alhamdulillah.. Jumpa meka nie & sesuai dgn kulit.. Sy try & error Sebelumnya.. Then 3 nie je yg sesuai & skg guna wardah perfect bright.. So, clean&clear tu sekali je sampai habis sy pakai.. Pastu tukar wardah.. Sampai la sekarang..

saya skrg makeup dh kurang walau beli kebykn dr sephora dan watson atau guardian...sebab risau tak tahu ingredients dlm mcmna..sebab kwn dh pesan..makeup dan skincare kalau boleh jgn pakai takot effect pada baby kandungan..so jrg makeup skrg..kalau perlu ja .skincare so far pakai skintific sebab bahan dia ok pakai dr before pregnant .kulit xberminyak dan xkering..cuma saya pakai sikit saja..sunscreen wajib pakai .nasib seller dh info ibu mengandung xboleh pakai sunscreen spray ..yg lg 1 boleh..terus beli sunscreen yg boleh..cuci muka wajib la .dan toner dan moisturizer..tu pun pakai sangat sikit ambik syarat ja..suncreen memg pakai hari² sebab nak protect kan kulit..

11mo ago

hehe betul tu .sebab saya pakai set hydration..yg spot 377 tu saya xpakai lupa tnya .rasa was²...pakai toner dan moisturizer dan sunscreen.. sunscreen wajib la kan awak..sebab kita hari2 kena panas..duduk dlm rumah day pun pakai

huhu boleh je nak pakai skincare apa sekali pun, makesure check ingredients dia dulu selamat atau tidak. jgn laa sarankan tak pakai pape langsung membantu lerr sikit aiyoooo . dapat pahala juga jaga kecantikkan muka tak berdosa . sis pakai yg ada dkt drugstore pun okay cetaphil ke, aiken ke, saya pakai Ainaa dari anak first since 2018 sampai tahun ni . ni sec pregnancy saya pakai youth shaklee , Ainaa okay . youth okay sbb dia beyond organic

woii tu product semua ada mercury. x takut ke rosak skin barrier? x takut sakit buah pinggang ke guna benda ada mercuryy?? come on lahh. dh 2023 kott. beli jela product dkt drugstore ke sasa ke sephora ke. dok laa pakai product sampah warna warni aidilfitri tu kenapa. punya besepah doctor share dkt fb tiktok psl product sampah nii pon still lagi nak guna.

11mo ago

tabita pregnant or tak, tak payah pakai la sis. dah banyak kali keluar article dia high mercury. apa2 product kalau claim boleh cerah and bla bla dalam masa yang singkat tu semua penipu. BELI DEKAT DRUGSTORE! KEDAI JAMU BUKAN DRUGSTORE. utk pregnant saya cuma pakai hatomugi dengan moisturiser. by the way. kulit kusam time pregnancy normal. perubahan hormon tu. nanti hormone dah balance atau dah bersalin akan elok semula.

sepengetahuan saya Tabita ne dr Indonesia, dan Di Indonesia sendiri Tabita dah di tarik Negara, tak boleh pakai. saya selama pregnant tak pakai apa2 skincare, sekalipun ada skincare khusus pregnant pun saya tak pakai. biar lah muka ne mau jadi apa, yg terpenting baby sehat.. tak mau gara2 skincare nak kan muka ibu glowing but ada masalah dgn Baby. Nauzubillah..

12mo ago

sama la sis.. sy ritu tahu preggnt je dh stop semua... tapi muka x jadi apa2 sbb produc drugstore kalau stop pakai pun x da kesan buruk..cuma muka x berseri la sbb x maintain skincare kan... skrng dh bersalin baru pakai balik...

tabita tu ada hydroquinone. nak cuba² produk timbang kilo lain pulak. lupekan aje la sis. beli yg basic² kat drugstore aje dah la time pregnant ni xpayah la sibuk fikir nak cerah ke ape. kalau awk tak syg kulit awk pakai je la produk² timbang kilo tu. TAPI tunggu baby keluar, dan jangan breastfeed ye. kesian baby nanti maknye sibuk nak cantik tp kesan dpt kat anak.

Sy suka beli di drugstore, sy guna brand cosmoderm, beli satu set vitamin C yang color oren, ini local product, clenasernya tak berbuih. Ada bau oren, so far vitamin C selamat utk ibu hamil inshaAllah, awk Boleh buat sikit research.. Harga tak mahal pon kalau beli satu set tak sampai rm100. Satu set ada 4 barang, Cleanser, toner, serum, moisturizer.

untuk early pregnancy ni sgt2 la kene jaga sis,dr segi skincare ke makeup ke ape.. kene tgok2 ingredients dia tu. sbb boleh effect pd kndungn kite. klu nk guna better yg drugstore punya. paling2 kalau local Pon sy akan guna produk ainaa sbb cleanser dia Pon xberbuih. ad je produk yg xbhya utk org biasa tp kndungn produk tu bhya utk bby dlm prut. kne bnyk research.