Berat naik banyak .

Siapa kat sini senasib macam saya , masa awal buka buku pink berat 44.5kg( underweight ) , sekrarang 31w dah 55kg . Dah kena minum air gula 3 kali dah tapi result still ok . Pastu saya rasa stress sangat sekarang sebab nurse bising bising pastu suruh datang kk check tekanan darah setiap selang 2 hari . Padahal saya rasa , saya selera makan membuak ja . Tak normal ke waktu pregnant ni berat naik ? Ke sebab saya ada pcos ?? Ada kena mengena ke?

11 Balas

Saya pernah macam sis. Dari 58 naik 62kg dalam masa sebulan. Nurse kat KD risau kita ada kencing manis je tu sebab naik mendadak dalam sebulan. Tu yang nurse nak amik bp selang 2 hari tu. Saya pun rasa letih nak berulang check bp. Tapi setiap kali check bp dapat check heartbeat baby sekali, so saya okay je. Happy je. Cuba untuk positif 😅 tapi sebulan jelah. Lepastu tak kena check bp dah kalau takda naik berat mendadak. Kalau tak silap paling banyak 2kg je boleh naik sebulan huu

sbb kalau kk mmg dia strict sis. sy ms awal pregnant berat 41kg. now 31w berat 51.05kg . sy cek swasta gdm semua tade doc kata normal je sis. tak bnyk mana la kalau setakat naik 10kg. sy biasa dengar dan baca ibu2 gdm ni ada yg belas2 kilo dan 20kg naik berat badan. sy pernah baca satu post dlm Tap ni juga. lgpun naik 10kg badan sy tak membesar pun perut je besar. doc sy kata as long test gula ok. baby besar seiring and tade masalah lain shoulf be no worries

sy awal buka buku berat 54 kg last cek brt dkt nurse 28w 62.5kg, skrg 29w😇nurse teda mrh pun cuma kena bgi nasihat je kawal cara mkn.. mcm cntoh kerap mkn tpi sedikit demi sedikit.. tpi klw jenis mcm sy teda suka ulang2 blik mkn.. cara sy mkn pgi jam 7 atau 8 gtu.. jam 10 sa cri biskut2 atau roti untuk tmbh2 isi perut.. pstu mkn lgi blik sblh tgh ari, dan PTG mlm bgtu je.. kdg2 tgh mlm pun pndi cri momom🤣😝

sy berat masa buka buku 43kg, last sebelum bersalin 39w+ 56kg. minum air gula 2x je& xkena tiap 2hari amek darah tu.. puan buka buku pink ada dia tunjuk table brp kg brp week berat boleh naik. if selalu lebih @ byk lebih mmg nurse kena buat sesuatu utk jaga ibu mengandung & kandungan. jgn stress puan, utk kebaikan. if sihat je alhamdulillah, if ada masalah pun alhamdulillah dah dlm kawalan

Saya mcm sis..saya pun berat naik banyak drpd 59.5- 68.7(31week) saya da dua kali minum air gula alhamdulillah result x sangkut..saya kena check tekanan darah+urine selama 3 hari berturut2..saya pun ada pcos jugak.. pun tertanya2 jugak sbb tu ke… tapi selera saya mmg meningkat akhir2 ni hahaha

kenapa kena ambik tekanan darah sis? sbb tekanan darah rendah ke tinggi? cuba sis amalkan pemakanan makan nasi sikit, lauk n lebihkan sayur dlm portion mknn. dan banyakkan minum air masak. makan ikut wktu.

sy buka buku aritu 50kg..pstu checkup 30mggu aritu 58kg..naik 2kg dlm tempoh sbln tu..nsib mnum air gula skli je,jd nurse ckp smggu blh naik 400g je..skg dh 33mgu hrp x naik byk la checkuo nnt..

sy pun kena macam sis jugak. kena amik bp selang 2 hari.. tpi sy pegj farmasi je sbb leceh kalau pegi kk

saya pon mcm sis jgk .. selang sehari kne check tgi bp n urine . sbb berat lebih

saya msa buka buku 47 now dah 58 kg nurse okey je sruh mkn mcm biasa 😅