hi...sy tension 😂

saja nak meluah.luah kat laki diorg bukan faham sebab bukan dia yg pregnant,bukan dia faham bahasa2 pregnant ni 😂sekarang sy preggy 22 weeks,harini dah kena cucuk kancing gigi,next week minum air gula dengan ambik darah.. hb sy makin turun dari 13.1 jadi 10..lepas tu berat sy mula2 50kg masa mula2 pregnant..sebab masa tu alahan muntah xboleh makan sampai masuk hospital tambah air.sekarang dah xalah selera ok2 ja.. xda la makan banyak tapi misi bising cakap naik 4kg.sekarang 54kg.. sebelum pregnant pun berat 53/54kgcamtu.. lepastu misi xbg makan banyak2 suruh control..dalam masa yg sama sy cepat lapar tambah2 lepas telan maltofer.dulu masa diorg tengok berat turun mendadak sebab alahan macam2 suruh makan bagi berat naik.dah naik bising lak suruh ulang alik cek bsp.xdapat makan rasa stress nak nanges😅.tu pun makan ringan2 ja nasi pun sehari sekali ja makan. Ni dia suruh ulang alik 2 hari sekali check tekanan darah..sy xpernah minum susu ada niat nak minum susu sebab sy mengah2 sesak nafas sakit sendi agak xcukup calcium la kot..bila kena complaint badan naik takut lak minum susu lagi berat naik...tapi kalau xminum nanti badan lembik macam sekarang,stress pulak fikir cemana nak turun berat badan sampai xda mood nak p checkup😂#firstmom

4 Balas

nurse marah tu sis buat tebal je sis. perut lapar masa pregnant ni bukan boleh buat main. mood kelaut, silap haribulan kena gastrik lagi susah nak tidur nak buat kerja. kalau takut naik berat, sis kudap buah buahan.. contoh buah tembikai sebab tembikai banyak air.. kalau pisang tak digalakkan sangat ambil banyak sebab tinggi gula, berat pun senang naik.. makan sikit2 tapi kerap.. sy pun setiap 2 jam nak kena makan sebab lapar tu macam tak makan satu hari

kalau slalu lapar blh try beli kekcang tuk stok kunyah2.. mkn buah2 an .. makan biskut tuk alas perut yg lapar pun blh .makan portion sikit tp kerap .nnti kalau xmkn nnti masuk angin perut+ gastrik lg rs sakit nnti..better makan..tp dlm ms yg sm kontrol mkn ..mg dpmudahkan segalanya .aamiin

pasal susu tu, sy rasa sis boleh tnya dktor utk alternatif ke pil kalsium. sekadar memberi pandangan

1y ago

ha'a.malas fikir2 sy beli pil kalsium ja..

maaf nak tanyaa kancing gigi tu untuk apa ye ? sakit tak kancing gigi ??

1y ago

sakitt..lenguh gila..cucuk biasa sebelum2 boleh tahan lagi..katanya untuk elak sawan ke pijak paku ke camtu.hehe