Bersalin czer: Nak kecutkan rahim

Hello semua... siapa sini bersalin czer? saya nak tanya macam mna ye nak kecutkan rahim balik? lepas czer? anyone tahu boleh share x?

14 Balas

dlu ms sy bersalin czer doc pakar kata kena kerapkan susu bby...lg kerap kita susukan bby..rahim akn cpt kecut...mcm tuk berurut pula tuk buang bisa czer selepas beberapa hari bersalin.... buang bisa tu yg tukang urut bgtw la..kmdian br blh brtungku..br bdn xkn rs sakit2 ...brtungku pula wlaupn kita czer ia d lakukan tuk buang angin nti akn rs bdn more fresh n kuat tuk duduk dan bgun jg ank 😉✌

4y ago

tq ats komen sis .. sy skg hamil 7 bulan . anak ptma masih menyusu badan . kandungan skg 28 minggu tp tinggi rahim 32cm

Makan jamu! nak kecutkan rahim boleh try makan jamu.. tak kisah lah jamu apa as long halal.. Saya makan jamu alhamdulillah berkesan.. tapi kena ingat nak makan jamu pasti kan anak bebas kuning dulu.. Sebab nanti anak turut terkena kesan jamu melalui susu badan.

Tak buat apa sebab beberapa jam.lwpas bersalin je memang rahim akan sudah mula mengecut sedikit demi sedikit mengikut tempoh. Yang penting jangan bertungku pula kalau czer awal2 tuhh

Susu kan anak sisi.. Dia dapat cepatkan proses pengecutan rahim... Rahim senang kembali ke saiz asal... ambik masa dlm seminggu.. kena kerap bagi susu kat anak yang baru lahir.

4y ago

oh yeke... ok ok 🤣

Elak kan minuman dan makanan yang sejuk paling kurang 6 bulan dan kalau boleh 1 tahun selepas bersalin. Kena berkorban sikit lah..hahahahah tapi kesan dia mantap sis!

Kalau sya amalkan buat senaman kagel utk ketatkan vagina dan kecutkan rahim secara semula jadi. tapi banyak je cara lain mcm makan jamu, bertungku apa semua..

Ini cara lama... Tapi masih releven hingga ke hari ini... Sy amalkan bertungku.. Jangan kata bertungku ni kuno pula.. kena cuba dulu baru tahu result dia

Direct feed baby confirm kecut rahim cepat. Tapi tak tau la normal ke tak. Masa susu kan baby tu memang terasa2 sakit dekat rahim😅

Pakai bengkung sis lepas bersalin czer tu... Bengkung ni juga jadi kan rahim kita tak mudah nak jatuh n kecutkan rahim juga...

Rahim akan kecut sendiri lah.. proses normal utk wanita selepas bersalin