Bersalin Czer (now day 25)

Hai mummies, nak tanya. Mcm mana nak tahu if luka czer bahagian luar tu sudah pulih / kering ye? #firsttimemom #Czer

2 Balas

kena check sendiri. selagi lepas mandi, bagi kering kena kipas.. should be okay. sy dua kali czer, tak pernah letak apa2 kat luka. just make sure kering (dap2 dgn kain bersih). kali kedua czer, memg tak sempat nak pk sangat sbb busy jaga anak. taw2 parut tersangatlah cantik 😆

Klu awk kering kan lps mndi, tmpt operate tak pedih bila letak ubat, xde air luka keluar dari bekas operate (ni kena tekan2 sikit klu nk tahu), benang jahitan kt hujung2 tu luruh, possibly dh kering. Bt still kena hati2 sbb yg dlm tak sembuh lg, it takes time.

2y ago

Sama2 ☺️