Family belah husband

Hai, just nak kongsi, tak tahu nak luah dekt siapa dah, nak luah kat husband nanti husband cakap apa sebab family dia, okay cerita dia macam ni, saya baru bersalin 3/10, sebelum bersalin mak belah husband suh berpantang dengn dia, saya jenis dah tak selesa, lagi pun adik beradik dia semua lelaki, yg perempuan pun sorng tapi macam lelaki, ganas cakap kasar, bukan tak suka, tapi saya tak selesa, saya cakap dengan husband nak pantang dekt rumah mak sy, mula2 tu dia okay setuju sebab sy cakap adik brdik dia semua lelaki, last2 jadi lain, dia cakap family belah laki ni cucu sulung semua nak dtg tgok sedara mara semua nak tgok cucu, lepas tu sy cakap ngan husband nak tgok boleh jangan cium2, husband diam jelah, ni bapa mertua cakap dengan husband 1 minggu duk ngan dorng, kalau boleh bagi dorng jaga, abis tu mak sy pun nak jaga jugak walaupun bukan cucu pertama, sy pernah terasa jugak bila adik perempuan dia cakap sy tak ambik kisah pasal adik dia, sy pikir jugak sy tak ambik kisah? adik dia lepas spm sy crikan kerja, adik sy lepas spm mana kerja, mak sy suruh carikan kerja untuk dia sy tak buat pun, lepas tu sy dah ajak adik ipar kerja sekali dengan tmpat kerja sy pun dia masih tak bersyukurdah ade kerja, masih cakap sy tak ambik kisah pasal dia, tah lah hidup2 pernah bapa mertua accident then mak ayah sy tk dtg lawat dia, sebab mak ayah sy kerja, mak abah dia tak kerja, tu pun husband n family dia pertikaikan, sy dah cakap family sana memang kerja busy, tapi still boleh besarkan kitaorg 5 adik brdik dgn baik, lepas tu sy husband cakap cmni cakap jelah family korang tu (family sy) tak suka family aku, sy mcam what kau kenapa, dia marah2 pakai bahasa kau aku, ni sy berpantang seminggu dekat rumah mak mertua, baru tdi sy dengr dorng anak beranak bising dekt ruang tamu, family sy tak dtg lawat lah, anak dia masuk hospital pun tak dtg busy kerja, husband cakap dengan mak ayah dia, tak pelah tgok jelah mak dia (mak sy) nak jaga tgok jelah, nanti kalau aku dah smpai sana aku tanya mak mana, mak kerja memang aku bawak balik je, sy dengar nak menangis sampai tak makan sebab tak nak keluar bilik terdgr dorng bual apa, rasa nak menangis jee, stress lah, rasa macam nak cakap ngan husband balik rumah sendiri pantang sendiri tak de sorng pun boleh dtg tgok😭 nanti kurang ajar pulak... bapa mertua pun bising2 sebab besan2 dia tk dtg tgok dia, sy nak cakap apa, husband pun jenis backup mak ayah dia, selalu gaduh sebab benda ni, time pregnant pun rasa nak lari rumah sebab gaduh anak siapa nak jaga, nak berpantang lagi, penat lah selalu mcam ni, time pregnant mak mertua nak jaga ank, tapi sy tk bagi, lepas tu mak mertua merajuk, sy nak jugak rasa susah jaga sendiri, nak rasa tanggungjawab ibu tu, tak pelah hantar taska mahal2 pun sebab anak kita, sy pesan dekt husband, mak dah jaga anak dia kenapa nak suruh mak jaga cucu dia, husband cakap jimat kos, kita bayar kat mak bulan2, sy cakap ngan husband mak tu ada tanggungjawab lagi, suami dia ada anak dia sekolah pun masih ada lagi, takkan nak duduk ngan kita, sy lg bangkang kalau dia duduk dengan kitaorg, sebab dia pernah cakap nak bawak mak ayah dia duduk sekali, sy tak suka lah,, letih lah nak pendam sorng2, nak luah pun kang husband cakap sy tak suka family dia, sorry luahaan kejap 😔😔😌

7 Balas

sis...jgn terlalu stress..nt dpt pospatum blues...rilex n enjoy berpntg....maslh psal belah fmily laki tu...nt abes pntg citer smua kt suami...bukan ape...hrp dia pham...wnita dlm pntg..kalo stress susu pon akan kurang...bdn akn skit..kpla akn skit...lma2 bdn jdi xsihat...lbih2 lgi kalo ank ada kuning plak..nk kena ulang alik p klinik...so...sis kna kuat k... ini dugaan utk sis...ibarat...masuk telinga knan..kuar tlinga kiri...jgn simpan sis...abes pntg nt bru bgthu cite..luah kt abg atau emak....skrg kmi dgr luahan sis...semoga sis kuat k...

6mo ago

saya pnh kena pospatum blues tu rse stress sgt anak nangis husband x tlg lbh baik diri sndri ni dduk rumh mak mertua mcm x pntng baik xpyh hari" stress ,ibu sndri sebok jge husband baru dia, dia sendri dah thu sye beranak cucu sulung dy tp alasan cakap bz siapa je xterkilan kan teringin jugak nak ibu sndri jaga kita tapi dia sebok nak kawen dah kawen anak terabai sedih sebelum mengandung pn stress slps bersalin pon stress

ckp je dekat suami awak dgr semua yg dia cakap, jadi siapa yg tak suka keluarga siapa, dia ke awak.. then bagitau dia, sekali lagi cakap macam tu, balik rumah sendiri.. kalau nak awak duduk sana, jaga mulut, jaga hati, pertahankan awak kalau mak ayah n adik2 dia cakap pape pasal awak, kalau tak boleh buat, dia kena hantar rumah mak awak atau pantang sendiri..kalau awak tak dengar sekalipun, Allah dengar, jadi lebih baik dia jujur..

duduk dgn mak ayah/mertua ni lebih bnyk buruk dr baik. kalau suami tak mampu nk bela isteri depan mak ayah dia, hntr isteri dia balik ke keluarga dia. siapa lg nak bela isteri depan keluarga suami kalau bukan suami sendiri. kita ni membesar dalam circle yg berbeza didikan mak ayah yg berbeza2. sorry tp nmpk sngt suami awk tak respect mak ayah awk.

6mo ago

dah kawen kan anak dia sebelum kawin beria lepas kawin trus xrespect jge la air muka bini kalau dpt suami mcm ni dh lme aku tuntut cerai tak pyh tgk anak dia

Kesian awk . Awk bersabaar yer.. Klu sy benda cmni la sy elak2 dr awl.. Dr ms ngandung lg sy dh mention nk berpntg di rmh sendiri, xmo family jg.. Anak pun nk hntr taska xmo mertua jg.. Sbb susah senang biar la kt rs sndiri.. Awk bncg leklok ngan husband...

1y ago

Sy dah cakap mcm tuu, tapi suami tengking mak mertua dia pun macam tu, cucuk2 anak diaa nak jaga cucu diaa

Suami awak ni kan aihh Awak tu ipar takde kene mngene smpai nak kene pk semua bende sal adik beradik dia Tugas dia adalah selesakan awak tu ja

pegi balik duduk rumah sendiri. rumah yg xde fmly mertua and fmly sendiri. nk tgok cucu suruh dtg melawat je.

bkn xhormat family husband tpy cara dorg ckp menyakitkan hty...tpy bila anak perempuan dorg kna bwt MCM tu pndai PLK terasa....