bela perut

Semalam balik rumah mak mertua, kebetulan saya mengurut kaki dekat sana sebab lenguh sangat kaki. Nak sembahyang pun struggle sangat nak bangun dari sujud. Kebetulan masa mengurut tu, mak mertua tanya makcik urut tu boleh bela perut tak. Mujur makcik urut tu kata tak berani nak buat sebab tak pandai. Saya debar dah masa tu. Memang tak nak pun. Pastu mak mertua kata dekat kejiranan tu ada yang reti bela perut. Minggu depan mak mertua saya cakap lah dengan acik tu, nanti datang lah bela perut. Saya cakap lah in shaa Allah jela. Pastu dalam kereta otw balik rumah, saya bagitau lah suami saya yang mak dia nak bawa saya pergi jumpa acik mana entah nak bela perut. Saya cakap lah dekat suami saya yang saya tak nak. Lagipun nurse pun ada pesan jangan nak bela bela perut apa semua tu. Lagipun melalui scan pun dah tahu dah baby songsang ke uri dekat atas ke bawah ke. Pastu saya tanya suami saya macam mana ni. Mujur suami saya kata, kalau tak nak, tak payah lah pergi. Buat tak tahu je. Alhamdulillah suami saya jenis tak mengikut je apa kata mak ayah dia. Saya pun lega dah lah. Mommies dalam ni ada ke yang bela perut masa mengandung?

16 Balas

pernah laa..sbb dah 33 weeks baby songsang..tp makcik tu xde laa ngurut tekan²..dia just belai² ngan baca ayat taktaulaa apa.. saya ikut aja sbb malas nak melawan..akhirnya baby beralih tp kunfayakun.. masa dah bukak 4 cm..dia berak..so csec jugak..rupanya tali pusat dah belit leher anak ..lepas pada tu anak yg lain saya dah warning awal².. ikut ja doc kata apa..jgn dipaksa² lagi..

Saya pon xminat kalau mengandung tp pergi jumpe bidan or tukang urut nak ejas baby lah, nak pusing perut la, nak tolak itu ini kt perut. Mak mentua pon jenis suruh arah2 suruh cadang cadang itu ini, bila x ikut dia menceceh ckp org zaman skg mana nk dgr org tua nasihat, aku ckp la mak kalau dah tahu org xdgr toksah lah paksa. Pandai pon diam😂

1y ago

susah cakap dgn orang tua terlebih makan garam ni haha

bela perut? 🤔 kadang org tua ni mcm2 mitos dorang pegang, kadang dorang tau benda tu khurafat tapi still nak follow sbb "petua org lama" katanya.. dlm hal ni, memang kena buat hati kering sikit & husband wajib support isteri la. klau dpat husband jenis xda pendirian susah la..

4y ago

Tu lah. Malas nak kata ya. Kata in shaa Allah jela. Tapi tu lah bersungguh pulak nak jumpa acik bela perut tu. Padahal scan baby okay je, tak songsang dan uri pun dekat atas. Elok je.

saya pernah mengandung songsang ni.. mak mertua bwk g bela perut.. saya cadangkan jangan sebb sakitnya mmg kita yg tanggung. anak tu mmg x mau gerak kekedudukan lain walau dia paksa.. baik minta tolong dengan Allah agar kita dan anak selamat..

Bela perut tu pusingkan baby songsang ke?? Kalau betul, zaman sekarang doktor pakar pun boleh buat sis. Daripada biar bidan yg buat, baik gi buat dekat doktor.. at least kalau apa2 jadi, kita dah memang dekat hospital

ada yang kata suruh duduk badan tunduk kedepan pelahan2.. biar baby tu yang gerak untuk ubah kedudukan dia.. apapun usaha yang x menyakitkan kita dan baby.. itu lebih selamat

Saya pun nurse pesan jangan pegi berurut..x pe baby ada masa nti dgn izin Allah dia akan pusing sendiri..klu x pusing jgk kita dgr je apa kata doc nti.. #31week

4y ago

Betul tu sis. Saya tak berani nak buat semua tu. Saya bergantung harap pada Allah je.

xpa apa yg jadi Allah maha mengetahui. Doa byk2 mna tahu nanti baby turn ke bawah. Kalau tak blh jgak kena redha yer puan. dengar ckp nurse m doctor

xpyh la kot noh. kwn sy anak no3 songsang jgk. doc yg pusing² ank dia tau. kalau doc tu percaya la jgk. kalau bidan2 ni risau pulak😅

Saya dlu pn masa 20 minggu baby sonsang, misi x bg urut, jgn bg sembarangan org pgg perut...skrg makin bsr kandungan alhamdulillah dh x sonsang

4y ago

Saya pun baby tak songsang pun alhamdulillah. Tapi kalau songsang pun saya tak nak jugak urut suka suka macam tu. Kalau bidan yang betul betul bidan bertauliah yang dah lama jadi bidan tu saya percaya lah sikit. Tapi kalau setakat tukang urut ni, saya tak percaya.