Mak mertua

Awal kahwin sy syg dngn family mertua, tapi dah nak masuk setahun nii, syg tu makin lama makin hilang, mak mertua chat pun balas lambat je, baru2 ni MIL & FIL naik rumah nak tumpang tandas, sy tengah mandi lepas tu dy dengr macam org ketuk pintu macam tk de akhlak dong2, FIL ketuk lah kot, sy abiskan mandi sy bukak pintu terus masuk bilik dah tu takkan nak berkemban dpn FIL, tutup pintu siap2 nak g kerja, ptg tu mood husband tak baik sebab adik dia, then dia tnye sy kau tk puas hati dengan family aku ke, mak cakap kau hempas pintu waktu ptg tdi, aiii sy cakap mana ada hempas pintu, sy bg thu dia jangan ketuk pintu macam tk de akhlak, org tengah mandi kot, lepas tu husband cakap mak dah call apa semua, yelah laki aku ni pun tk paham bahasa melayu jugak, sebab time mandi tu phone dalam bilik mana nak dgr, tah lah skrng ngah pantang dekt rumah mak, tu pun jadi issue, mcam bod*h nak berebut jaga cucu, keluarga sy cucu ke tiga, belah laki cucu pertama, yelah tahu lah excited nak timang cucu prtama, jangan tnjuk sgt prgai kampung tu, macam tk de akhlak jee, tah lah stress lah bila ingat balik, ni terbaca chat husband dengan adik dia, husband boleh cakap mcam nii aku belah mertua aku tak nak ambik tahu sgt, hahah dalam.hati Allah je tahu jangan sampai aku buat keluarga kau mcm tu, nak dtg tgok cucu dtg tapi aku tak nak duk luar smpai family kau balik, isteri dah tahap apa jaga anak, boleh kau cakap mcm tu dah MIL cakap menantu dia malas lagi menyirap lah weyhhh 🥲 sekadar luahan hmmmmm boleh ke cakap cmni bila suami tnye "kau kalau tak suka family aku dtg bg thu" boleh tak jawab haah tak suka, kalau boleh tak yah dtg langsung, belah family aku pun kau tak ambik tahu setahun kawen tak pernah nak ajak balik rumah belah family siniii, ada hati nak aku hormat family kau hahahah boleh ke balas cmnii 😂😂 ##bantusharing #pleasehelp

3 Balas

Knp sama situasi kita ni? Belah family sy pun anak saya cucu ketiga, sebelah suami cucu pertama. Lepas dah habis cuti bersalin, dah balik rumah sendiri sengaja lah tak terus bawa anak jumpa keluarga IL sbb mereka semua tak sihat lepas balik dari umrah, suara xde, batuk2. Pastu i dpt taw MIL marah2 husband sbb tak balik bawa cucu jumpa dia, i dah mcm xphm mereka ni, diorg tak sihat kot, salah ke i nak gap semggu 2 baru kasi baby jumpa diorg, i taknak anak i sakit selsema batuk demam. Pastu lps 2 week i bawa baby jumpa keluarga IL, MIL over sgt menangis2 seolah2 i ni jahat tak kasi jumpa.. Pastu dgn suara takda p cium2 bila i bagi hint ritu baby dah kena selsema dia boleh ckp biasa lah tu budak2 mmg lah selsema.. Ehh geram saya dgr rasa nak maki tapi sabarrrrr.. Selsema effect ye bby minum susu sikit, tidur susah nafas berbunyi. Dia tak tahu keeee nak ckp xde anak suami i ni anak dia.. I pun pelik. Lepas kejadian tu mula lah adegan parents in law datang every weekend ke rumah nak tengok cucu, i ok je nak tengok cucu tapi i kdg2 penat sbb i keje seminggu sekali je cuti, 1 hari cuti tu lah nak buat semua benda nak basuh baju sidai kemas vacuum. I luah pada suami tak boleh ke diorg sebelum nk dtg tu bgthu dulu at least sy bersedia, pastu dtg lah selang2 sikit not every weekend sbb sy pun nak ade privasi nak rehat nak kemas rumah nak menyusukan anak.. Ade sekali tu i tgh pam susu tiba2 mai dtg bila i buka lewat pagar soalan diorg tidur ke? I rasa mcm nak marah dgr soalan tu aku ni tidur pun tak dari tadi settle rumah barang anak, uniform keje aku.. Haa ade juga terjadi tak bgtaw je nak dtg tiba2 call dah nak sampai runah nak tengok bby, i pun cuba lapangkan dada terima dtg mengejut mereka mcm biasa tiba2 lagi i terkejut beruk dia bawa sedara mara lain dtg sekali tanpa beritahu aku ye.. Aku baru plan nak cakap kat in law main lah dulu dgn anak i nak tido kjp sbb waktu tu betul2 letih. Tiba2 dtg mcm kenduri yg bagusnya in law bawah makanan siap2 tapi tu lah sama je tetap i kena layan. Bagi i kalau dia bgtaw awal2 i boleh lah bersedia tidur dulu ke ape ke. Ini tak.. Cara dia bawa makanan byk2 tu mmg dia dah plan nak makan berhidang kat rumah i tapi sepatah habuk tak reti nak cakap tak reti na hormat masa rehat i, privasi i. Pastu husband lambat sgt nk bgtahu parents dia pasal jgn dtg kerap tu last2 i ckp jgn bgtahu laaa nti jdi gaduh.. Pastu mil ade tnye nk dtg rumah dia bila i ckp la waktu cuti ph cny. Pastu tiba2 i kena pgil keje cny tu x jd la balik kg, i pun plan x pe la weekend ni je la pergi rumah mil, tak sangka i, dgn tak sabar nya mlm tu jugak dia nk dtg tgok anak, ya Allah waktu tu nk meletop sgt hati aku ni.. Esok i keje, i nk tdo awal sbb confirm bby akan bgun tgh mlm meyusu lagi pastu i mmg ajar anak tidur awal, i rutinkan anak tidur pkul 8pm sbb i keje, kalau bby tidur awal 8pm tu boleh lah i kemas2 dapur buat ape yg patut. I pula tak tidurkan anak dlm buaian i tgh ajar dia tidur bawah, agak stress waktu tu sbb tgh sleep train anak.. Tiba2 dia nak dtg, dah la dtg malam bukan nak tanya boleh ke tak tapi mcm bagi arahan dah otw nak sampai rumah.. Ya Allahhhh geram rasa. Pastu sekarang MIL mengarok dalam status whatsapp kata i tak bawa cucu dtg jumpa dia setiap mgu sdgkan dulu masa dia kerja setiap mgu boleh balik kg bawa anak jumpa atok2 dia.. Ya Allah dia kerja apa & saya kerja apa? Dia at least cuti 2 hari semgu sy semgu sekali je. Balik keje boleh awal 3pm. Saya balik keje paling lambat 7pm. Paling awal 5pm.bergantung pada jadual kerja.. Kenapa nak sama kan? Pastu seronok lah skrg dia jaja cerita buruk sy kat status whatsapp dia tu hari2. Bila sy dpt taw dia ckp buruk cmtu kat 1 dunia sy lagi3 rasa malas nak bawa anak jumpa dia.. Takde nak pujuk2 husband balik kg dia.. Kalau husband ajak baru saya turut. Saya mcm dah menyampah dah rasa mcm kalau jumpa dia nanti boleh bergaduh sbb sy tak larat nak memendam perasaan.

1y ago

Saya ok je dia nak jaga tapi saya takut jadi situasi mcm ni lah anak nak kat atok tak mau kat kita.. Lagi satu my IL tak support breastfeed. Sy takut bila IL jaga dia bagi FM pula sedangkan susu sy byk,pnuh peti dah.. Tapi kalau ikut situasi sis, sis keje shift, mmg penat sgt lah mmg kena ade org lain yg jaga, IL atau mak sendiri lagi2 kalau husband & wife sama2 shift. Tapi xpe sis. Benda tu sementara je nanti dah besar sikit sis rajin2 lah jaga anak bawa anak jalan2 nanti bila makin besar dia akan faham mana ayah & mak dia..

sama cam saya kena. saya balik rumah mertua ada lepastu suami marah2. saya masuk trus nk solat sbb belum solat lagi. mertua tgh tido masatu lepastu dorang balik dorang kata saya hempas pintu masa masuk bilik air. dah la fitnah lepastu dtg rumah mak ayah saya masuk campur rumahtangga anak nk bg nasihat tp saya tak mintak nasihat dorang pon. mak ayah saya pon diam je masa dorang dtg sbb tanak campur rumahtangga anak. mak ayah suami je lebih2 bercakap bg nasihat bagai. walaupun benda ni dh setahun, tp mmg tak boleh lupa. akibat dr benda yg jd ni, saya tak rapat dgn family mertua, saya tak bg anak2 saya rapat dgn dorang.

1y ago

saya bgtahu je. tp dgn cara elok laa sbb komunikasi ni penting.kalau suami keras gak, saya keras je. Bukan nak ajar melawan tp kita pon ada emosi yg suami kena hormat. kalau suami pon takboleh nk hormat keputusan awk, apatah lg family diaa. itu yg saya boleh dapat dr suami bila dia hormat keputusan saya.

laki boleh crik lain, fmly xde ganti kalau hilang. boleh fikir sendiri la. dgn awk pon die x hormat, ape tah lagi dgn fmly awk. esok anak membesar tgok perangai bapak mcm tu die pon ngikut, x reti hormat mak, x reti hormat org tua. jadi fikir la baik2. atau pg pjbt agama mntk kaunseling.

1y ago

baik inshallah, doa2kan ye