kencing manis

Semalam cek kencing manis Sebelum minum air gula 4.6 Lepas minum mencanak 11.6 Uihh tinggi gile .. dlm 2 minggu kene monitor nak tgk samaada kene insulin atau ambil ubat atau diet sendiri ja .. Korang boleh share x cara korang makan setiap hari?

9 Balas

Saya sebelum 4.5 selepas 2 jam 10.9 Baru buat bsp sekali ja bln lepas.. Bln ni 19/5 baru buat bsp lgi.. Kelmarin 11/5 dah jumpa pakar pemakanan.. Xder kena mkn ubat apa2 lgi setakat ni.. Diet sendiri ja.. Saya alahan muntah x hilang lgi.. jadi agak payah nk kawal mkn.. sbb bnyk yg xleh mkn kan.. Tpi akan cuba ikut apa yg pakar pemakanan sarankan.. Apa yg saya faham smlm.. Nasi boleh ambik segemgam jer.. banyakkan sayur.. pastu protein mcm ikan ,dgg ,ayam.. Roti boleh mkn 2 keping jaa.. boleh sapu dgn jem yg khas utk diebetes.. boleh cari yg no added sugar.. biskut pon 2 keping jer per saving.. Buah2an sehari boleh mkn 2 biji.. Klu x lalu nasi boleh tukar sumber karbo yg lain mcm mee/koew teaw/bihun/pasta/ubi kentang dll.. Sukatan sama mcm sukatan nasik jugak.. saya suka mkn wrap gardenia sapu dengan peanut butter no added sugar.. Sekeping jer per saving.. Saya mmg x lalu mkn nasi skrg nie.. pakar diet kelmarin sarankan mkn sup sayur + kentang + ayam.. nnti nk try.. ❤️

4y ago

betoi sis.. Pakar smlm ada bgtau.. klu ambik kentang nasi tu kena kurangkan lagi.. Tpi saya x suka kentang 😅

Makanan dan minuman manis kena say good bye 🤭🤭 Makanan yg ada kanji kena sukat 1 cawan kopi atau hidangan ikut size genggaman tgn sendiri. Sayur kena lebih byk portion dari mknan lain, buah pun ada limit jugak. Cth epal sehari 2 biji je, anggur 8 biji sehari ,tembikai 1 slice sehari. Dah jumpa pegawai pemakanan ke belum?

4y ago

Aah .. lagi pun anak sulung dulu GDM on diet taoi x tinggi naik 8 je .. ni mngkin sbb usia .. dia ckp buat bsp 2 kali seminggu . Pastu semua x merah tapi border .. terus kene makan ubat

Try sis amalkn makan bendi rebus or mkn buat ulam tanpa rebus, mnum i sunquick suam or sejuk tanpa letak gula segelas, then portion utk nasi tu amik dua senduk utk skali mkn shj..lebihkn mkn sayur..tuk kudapan..amik buah epal hijau sebiji..

Kalo sy dlu tak ambil minuman manis langsung, minum air puti ja. Nasi kena kurangkan, bnyakkan mkn sayur daun jgn sayur jenis buah, kena mkn buah tapi kna tgok jenis buah.. Mkn kerap tapi kuantiti sikit..

Menu pagi.nasi putih+sayur+lauk(makan dlm kuantiti sikit). Lunch. Makan biskut@roti wholemeal 2 keping+susu. Petang.susu kurma+buah apple. Mlm. Roti wholemeal+milo kurang manis

4y ago

Saya boleh makan nasi mcm biasa . Roti susu kurma biskut semua x leh . Sebab naik tinggi walaupun roti wholemeal .

Saya kena gdm. Jangan makan banyak nasi, mee, kentang, etc. Makan lebih banyak sayur dan daging, ikan. Minum air kosong je

Sy sblm mnum 4.2 lps mnum 9. Trus sgkut gdm on diet. Bsp setiap bulan. Bacaan bsp ok, xpnh merah.

Saya pun sama bih kurang bacaan lps minum air gula. Sekrg on metformin

Ada gdm nanti kena cek bsp. Selang 2 minggu, sehari 4x.

4y ago

Haah sis.. Sy punya bacaan ada merah. Tu yg kena cek 4x 1 ari