kencing manis

Hari ni nurse call bg tau result kencing manis... Sebelum minum air gula 4.6... lepas minum air Gula 9.4.... Kenala wat bsp selalu?? Ade x yg sama mcm sy kencing manis masa mengandung??

37 Balas

Tinggi tu lepas minum naik smpai 9.4. Kena kawal makan dan minum sis.. Sy pun nurse minta jaga diet. Sy stop minuman bergula (minum teh kosong) n tukar diet. Byk kan sayur2 an .. Tukar beras perang. Roti putih tukar wholemeal. Mcm diet org nak kurus tu.. Tp resultnya mmg dapat kawal blood sugar.. Tak lebih 6.7.. Tp kadang2 terlajak juga tinggi bila rasa teringin nak makan tu ada.. Kalo tinggi start la pening kepala.. Mabuk.. Then start diet control balik

Saya masa 9minggu da kena minum air gula.. start dari tue da detect kencing manis dan sekarang makan ubat dari KK 2biji pagi n malam.. 2 minggu ulang alik.. harinie buat bsp 4x sehari.. besoknya review bsp.. tp alhamdulillah kencing manis makin menurun bila kita jumpa pakar nutrition.. jaga makan.. dapat sokongan dari suami.. keluarga dan kawan2.. so skrg apa yg boleh buat control pemakanan.. banyakkan minum air masak.. makan ubat secara teratur 😁😁

4y ago

Saye mkn je manis2 , mase sehari before bsp je cover mkn 😂 bt bsp kt ruma jer.. result bsp snap jer pic bg nurse .. bsp seterusnyeeee die ws je.. ya Allah xdaya pregnant ni nkkn manis 2x gande

Sy pon gdm on ubat.. Lepas minum air gula 12..buat bsp pon, susah nk dpt bacaan bwh 6..skrg 36 week. Masa 34 week, g chck up Dr terkejut berat baik naik dri 1kg ke 2.6kg dlm tempoh 1 bulan.. Air ketumban byk..Dr suruh diet. Jgn mknn mnis..sy cuba amalkan ulam pegaga setiap hri.. Alhamdulillah, bacaan turun mndadak.. Skrg, wktu pgi pon 4 lbih je..jumpa Dr smlm, berat baby dh ok & air ketumban pon dh ok.. InsyaAllah 17hb czer..

4y ago

Elektif czer kali ke 4..anak sblumni smua czer

Mak oi 9.4 Awak kene jaga pemakanan awak sis. Jangan main taram. Ingat baby dalam perut. Saya pun GDM mase pregnant. Awak kene ati2. Banyak effect jugak Kalau kite xjaga pemakanan kite, Sian baby. Antaranya Nanti baby telalu besar in womb Prone to get jaundice When grow up, they are more risky on getting diabetic type 2. So kene ati2

samala sini kena buat bsp juga 2minggu sekali, on ubat biji tapi makan malam ja, sebab result pagi tu payah nak bawah 5.0 memula buat 5.7/5.9/5.2 ni harap turun la lagi, target nak bawah 5.0 jaa baru cantik sama yang lain, yang lain tu atas 5.0 relax lagi sebab ta boleh lebih 6.7 huhu

Time bsp jaga pemakanan je sis.. lg sblom nk bsp tuh dh kurgkan mkn mnis2 skit..selalu dktr tngok bacaan time pagi wlupon dh puasa jam10 smpi pagi...bnyk mnom air msk time bsp.. kalau gula tinggi kena repert 2minggu skli mcm sy sblom ne . Skrg dh cntik sbulan skli..

Saya kena mcm puan jugak. Nty kena buat bsp. Sebulan sekali utk awl2. Nty lama2. Sebulan dua kali. Nty nak dekat seminggu sekali. Yg pastinya x boleh lahirkan ank ikut due date. Kena lahir awl. Klw x boleh lhirkan wktu tu. kena induce

Sy tahun lepas bersalin..msa mnum air gula dari 4 trus ke 9 lbh..down sgt2..tp lahir baby kecik aje..sy gdm on diet..jga pemakanan spai xnaik sgt berat badan..Alhamdullilah baby xde msalah ape2..msa bt bsp maintain 4-6 je bacaan..

saya kena kencing manis also, every 2 week buat bsp smpai belj benda tu sendiri. then just control makan and sugar. bole minum manis but kuantiti tkbnyak, if rasa terambil banyak, minum air masak banyak -cara syaa

Saya terbalik , sebelum minum 5.8 selepas minum 5.3 tu pun da kene bt bsp .. kdg sebulan skli bsp .. kdg 2 minggu skli .. tapi gdm on diet jer.. Alhamdulillah result bsp selalu 5 kebawah.