Pregnant ke tak?

semalam 2 kali saya check pregnancy test positive. harini pegi klinik...doktor kata takda kantung pun. lagi 2 minggu check balik. ada tak posiibility check upt positive tp sebenanrnya tak pregnant pun?

Pregnant ke tak?
27 Balas

pnglmn sy mcm ni la ,check upt positive,so sy g klinik utk confirm kn tp DR xnk scan dia ckp awl lg mmng x nmpk.so sy balik la harap x ad ap2.Tp dlm bberapa hari tu sy mcm spotting coklat trus g hospital ,Bila scan mmng x nmpk tp upt positive bila buat.Bawak g PAC DR check lagi mmng x nmpk ,mereka suspect sy pregnant luar rahim .last2 DR pangil pakar dtng scan lama jugak la guna tvs nmpk la kantung kecik je.DR ckp kmungkinan Kandungan x mnjdi atau baru lg,sbb sy jnis period x teratur.lg 2 mnggu check balik baru nmpk janin dgn heartbeat dia.tp penah bce jugak positive tp x mnjdi mcm chemical pregnancy.harap x la semoga Kandungan awk baik2 aje.sorry klau pnjg sgt😬😬.

2y ago

sama dgn kes sy hari tu.peringkat awal pregnancy doc buat test beta hcg. nak tgok kandungan dlm rahim @ ethopic . alhamdulillah , kandungan dlm rahim . scan atas tk berapa clear , so scan thru tvs . 8w mcm tu nampak baby & heartbeat . alhamdulillah , skrg bby sy dah 2 tahun . smoga Allah pelihara awk & baby sehingga selamat melahirkan 💕

allhamdullilah tahniah puan.. terang benderang tu.. biasa kantung kelihatan 8minggu keatas.. minum air banyak dan tahan kencing waktu nak gi scan.. try download apps period tracker. masukkan LMP then masukkan tarikh +ve UPT tu.. nanty dia akan randomkan berapa week dah kandungan. nanti bila scan mereka akan recalculatekan usia mingguan sebenar kandungan.. HCG dah tinggi tu dlm urine boleh detect. kalo amek beta HCG pon reading tinggi. mungkin cume awal lagi utk ketahui kantung..

Sy cmni gk taon lps.. bp kli cek upt postf. Smpai g hsptl cek postf tp scan xnmpk ppe.. mmula dtg hsptl n klink soh tgu lg mgkn bru. N dlm mgu to gk sakt perut sgt n spotg daa mula jd byk. Trus g hsptl scan xnmpk lg. N rujuk hsptl bsr. Dktr pkr dtg scn smpai seluk tgk dr bawh msh xnmpk pe. N esk ny cek lg dktr kta luar rahim cme tk nmpk kddukn kt mna.trus kna Emergcy oprte.. smoga sis bbaik shja.tp lau ad spotg n skt perut krem ccpt g hsptl ya..

Sy dulu masa mula2 cek upt naik 2 line sy pergi klinik swasta utk comfirm kan kandungan tp doc tu ckp terus trg awal2 kandungan scan pun tak nampak.. doc bg upt je suruh cek sekali lg .. then naik 2 line doc tu ckp sah la pregnant cuma rugi scan awal sbb mmg tak nmpk die mntk sy dtg balik mase kandungan masuk 8w.. dan alhamdulillah mase 9w sy repeat g klinik scan dah nampak jelas

Takda apalah, okay je tu. Line UPT pun mcm dah terang. Kalau ikut lmp dah berapa week? Sy haritu scan kot bawah nampak la ada kantung kecik sgt je (ni masa 5week), maybe sbbtu jgk kalau abdominal scan masih Belum nmpak. Kena tgu lg 2mggu. Selagi takda tnda turun darah ke apa, sis positif je yeee...semoga semuanya baik2 shj buat sis.

Harituh saya first checkup sbb dh 3 bulan tak period pegi klinik swasta memula negatif. dtg lagi 2-3 week mcm tu tetiba upt positive. tapi taknampak kantung lagi scan. after 2-3 week lepastu scan lagi alhamdulilah ada kantung. lepasni 2-3 week lagi check heartbeat pula. InshaAllah semua dipermudahkan urusan 🥰

Sy check upt positif lps sehari lambat dtg period. Check byk kali pun positif. Nak masuk 5w try nk pi scan doc tak nampak kantung. Doc suruh dtg lg 2 minggu. Nak masuk 8w sy scan alhamdulillah dah nampak kantung, baby kecik & dgr jantunh

Insya Allah ada sis.sy hr tu pun sm situasi mcm ni jgak.scan kat klinik ibu dan ank dok ckp kantung blm nmpak lagi...oleh krna sy ni jnis yg tak pnyabar,sy g pulak scan kat klinik luar.alhmdulillah..kntung dan bby nmpk dgn jelas...

3y ago

ye...sm2..awak pun sm k..😉

saya pun masa check upt + bila gi scan xnampak. Doc suruh datang balik 2 mggu .. dalam 1 minggu saya terus gi klinik o&g buat tvs.. alhamdulillah nampak kantung and baby🤲🏻 scan perut mmg susah nak nampak doc kata

in shaa Allah pregnant.. stiap org xsama .. kantung ke jantung ke boleh jd akan nmpk lwt.. doa yg baik².. saya dlu pon mcmtu.. dah 10weeks ke atas kalau xsalah,. baru nk nmpk kantung dan heartbeat..