Berat badan

Selalunya berat badan time pregnant normal berapa ye ? Saya dari 51kg , hari ni timbang 54kg .. nurse dah terkejut naik mendadak ? sebab sebelum ni muntah2 je selera makan takde ..

25 Balas
Expert

Salam sejahtera. Untuk makluman puan, adalah normal untuk berat badan meningkat sepanjang kehamilan. Namun begitu peningkatan berat badan ini ada had dan skala yang ditetapkan mengikut BMI atau berat badan sebelum kehamilan atau pada awal trimester kehamilan. Apabila anda mendapatkan pemeriksaan di klinik, jururawat akan memaklumkan kepada anda skala peningkatan berat badan yang sesuai untuk anda. Peningkatan yang terlalu banyak atau kurang adalah tidak bagus untuk kandungan dan kesihatan anda.

5y ago

Thank you dr share panduan .. saya cuba maintain dgn berat saya skrg ni 😊 boleh saya tahu susu apa yang bagus untuk diminum ye ?

saya late booking...hari buka buku 49kg..sebabkan saya late booking, saya temujanji 2minggu sekali....so second checkup berat saya nak mendedak jadi 57kg...bising nurse saya, terkejut berat saya naik laju....dalam trimester ke3 ini berat saya dah 64kg...doktor pesan, tolong control makan, jangan sampai naik pergi 66kg....saya pun tak tahu macam mana nak control

5y ago

kalau tekak sis tak boleh terima nasi or makanan lain...sis try makan buah buahan saja...nanti sis ada gastrik susah...

Mcm sy jga tu sis.. 😂 Mendadak naik berat badan,dlm 2 minggu sj. Kuat makan. Dlm 1 hri 3 kli mkn nasi sj.. Tp ada sj nak di kunya stiap waktu.pernah satu kali naik 4kg.. 😂😂 trus ada temu janji, jumpa doktor. Scan bby ok,air ketuban ok. Doktor ckp lg, jaga jarak makan,tdk apa klw bby besar,ni kecil. Kata doktor ..

Tengok pada nurse jugak & condition sis macam mana. Macam saya dulu berat turun sampai 8kg. Kena bising dengan nurse sebab tak ada selera makan. Bila selera makan dah ada balik, mendadak naik 8kg. Tapi nurse tak bising pun sebab naik berat asal kot 😅

5y ago

Uishhh tak nak dah minum air gula .. kang muntah pulak 😂😂

Sy masa bt buku 8week 62.8.. pastu maintain smpai week 12.. time week 16 turunnn..62.6.. hilang 200gram..tu pn doc ada tnya kenapa turun.. bila dia check rekod sy pnh muntah n cirit2.. dia br fhm.. next week x tau la turun ke naik..

Berat sebelum mengandung & Berat tambahan yang disyorkan ketika mengandung Berat yang kurang (BMI di bawah 18.5)13 – 18kg Berat normal (BMI 18.5-24.9)11 – 16kg Berat yang berlebihan (BMI 25-29.9)7 – 11kg Obes (BMI atas 30)5 – 9kg

5y ago

Nasib baik normal , heheheh next appointment kena lah jaga makan . Risau pulak naik berat badan ni hahahaha

sy selalu refer chart ni je.. tp ada jugak kalkulator berat badan online.. boleh cek... taip je kalkulator berat badan semasa hamil.. nanti banyak la keluar.. alhamdulillah dr awal pregnant, skrg week 27 naik 5kg je baru..

5y ago

dari awal pregnancy.. tp kena refer berat yg sebelumnya jugak.. sebab kalau 2nd trimester, maximum boleh naik sebulan 2kg je. kalau 1st trimester kena kurang dr 2kg..itu lah apa nurse KK bgtaw.. cuba guna kalkulator ni kira https://luvizhea.com/kalkulator-berat-badan-ideal/

Sy punya dri 1st timbang smpai masuk trimester 2 ni, dh turun berat badan.. Semalam kena tegur sbb turun 1 kg dlm 2 minggu, sbb sy spatutnya naik bkn nya turun. Nasib juga nurse tu faham bila sy ckp sy tgh gdm diet

5y ago

Walaupun xmakan manis makan benda lain pun boleh tingkatkan gula.. Saya buat mcm ni dekat2 nak check gula on diet.. Waktu xcheck makan je apa patut

sy buka buku 8weeks, berat 61kg, sekarang dan 28weeks, minggu lepas timbang 62kg, hahaa...sama2 sengeh dengan nurse...tah la, sy pun pening, timbang kt rumah kemain naik 64kg, tiba masa check up , 61.5kg...

5y ago

Sy pun gdm on diet tp x diet pun cuma x mkn yg fast food or kurang mkn mkanan luar..

Sama la sy. Checkup 5bln haritu naik 3.6 kg. Sblm tu xpernah naik berat. Tp hb sy plk drop bwh 10. Berat naik, hb turun.