Berat badan naik

Hi mommies. Now saya 15w5d tapi berat badan dah nak cecah 54kg. Sebelum pregnant berat saya 50-51kg je. Sebab saya tak ada alahan jadi bila makan tu tak ada masalah apa lansung. Setiap kali lepas makan saya mula lah risau nanti gemuk/berat naik. Saya tahu pregnant mmg kena naikkan berat badan tapi saya jenis takut berat naik. Bila saya rasa mcm dah melampau sgt makan, saya mula lah taknak makan sbb nak drop kan balik berat tapi risau dgn baby. Help 🥲

2 Balas

kena risau bila sebulan naik lebih sekilo. kalau naik bawah sekilo tu normal sgt sbb baby akan membesar. mcm saya pun sepanjang pregnant naik 7kg je. dah bersalin senang je nak turun balik. kena igt baby perlukan nutrisi yg cukup. makan benda yg berkhasiat, elak minyak garam gula. InshaAllah baby sihat, berat kita pun naik normal

dlm buku pink ada nyatakan anggaran berat kena naik. tak boleh naik berlebihan dan juga makin bkurang atau statik. so klau takda alahan, makan lalu, kena pantau sikit makanan kita ambil tu sis 😅