Berat badan

Selalunya berat badan time pregnant normal berapa ye ? Saya dari 51kg , hari ni timbang 54kg .. nurse dah terkejut naik mendadak ? sebab sebelum ni muntah2 je selera makan takde ..

25 Balas
Expert

Salam sejahtera. Untuk makluman puan, adalah normal untuk berat badan meningkat sepanjang kehamilan. Namun begitu peningkatan berat badan ini ada had dan skala yang ditetapkan mengikut BMI atau berat badan sebelum kehamilan atau pada awal trimester kehamilan. Apabila anda mendapatkan pemeriksaan di klinik, jururawat akan memaklumkan kepada anda skala peningkatan berat badan yang sesuai untuk anda. Peningkatan yang terlalu banyak atau kurang adalah tidak bagus untuk kandungan dan kesihatan anda.

5y ago

Thank you dr share panduan .. saya cuba maintain dgn berat saya skrg ni 😊 boleh saya tahu susu apa yang bagus untuk diminum ye ?