tekanan perasaan

sejak keblakangan ni, sy sensitif sgt. bila sy marah mudah sgt sy menangis. bila sy menangis, sy akn bnyak mngingat perkara yg buat hati sy sakit. dahtu, bila mnangis mmg agak lama smpai sy rasa amat tertekan.. wahai para ibu, adakah prkara ini akn memudaratkn bayi dlm kndungan sy?

9 Balas

Masa sy mengandung kali kedua ni, sy mudah marah dan menangis. Sy selalu stress masa early pregnancy sbb sy terlalu sakit. Sy ada sakit slip disc. Pernah ada konflik dgn suami sbb masalah family in law suka campur tangan, sy sampai admit ward. Sbb terlalu stress, ada contraction. 3 malam dalam wad. Kena cucuk dexa lg. Lepas tu sy pujuk hati. Sy sayangkan anak dalam kandungan, sy kena fikir baik-baik je. Sy kena happy for the sake of my baby. Sy confront dgn suami tentang emosi sy, dia cuba memahami dan lepas tu suami banyak mengalah sampailah sy lahirkan baby.

Pernah juga macam tu.. Awal2 pregnant sensitif sgt, menangis sampai2 sedu2 Lepas dr tu try control xmau emo2.. Nanti penat jage baby dlm pantang 😅 Sebab kakak sy misi yg jage wad ibu lepas bersalin, selalu jugak nasihat kt adik2 die.. Jage2 la mase tgh pregnant, nanti dkt wad dah nampak anak perangai ikot sape

maaf kalau ayat saya agak kasar....tapi apa yang pernah saya dengarlah, stress berlebihan boleh menyebabkan keguguran..sebaiknya sis jangan ikutkan sangat marah sis tu...bawa bertenang, sakit macam mana sekali pun try hard tuk tetap bersabar ya sis....

4y ago

yaa...baby kita yang jadi mangsa perubahan hormon kita yang berlebihan...

Saya takde plak nangis cuma Ada perasaan nak kembali bekerja.mungkin tekanan dok rumah kot.hari2 mengamuk dgn suami nak kerja balik.last2 dia beli buku drawing dgn Sudoku😂😂😂😂😂.kurang sikit keinginan tu.

4y ago

Saya brenti kerja sebab HR Saya dn supervisor layan sruh Saya buat kerja diluar kemampuan Saya bila Tau Saya pregnant.disruh OT tanpa bayar gaji OT,silap sikit kena tengking depan orng ramai,salah supervisor Saya yang kena hadap Bos besar sehingga Saya hampir gugur Masa tu.so Saya resign 😅😅😅.

Please cuba sebaiknya utk control emosi. Ibu yg stress boleh mnyebabkan bayi jadi tidak sihat. Dari kajian, anak2 Autisme disebabkan ibu yg terlalu stress ketika hamil. Nauzubillah, kuatkan hati ye mommies semua, banyakkan mengaji AlQuran.

1y ago

serius la,baru saya tahu.... kuatkan lah hati hati ibu mengandung

Saya pon mcm tu . Dari awal pregnt , sngat2 snsitif , dngn ank yg 1st pon mudah sngat nages... Last2 bby girl. Ptot lain mcm diri ni

4y ago

Hehehehe. Kan. Yg 1st ni okey sikit. Yg ke2 yg hmmm 🤦🤦

Yer.. Sy pun same.. 😢 stress smcm je bila preggy ni.. Xthu la knp pdhal bby ni sy & husnd mmg nak.. Sb kdg2 rasa xkuatt😭

Kajian yg menunjukkan kesan ibu mengandung stress memberi kesan xbaik kepada baby

Yer.bole mempengaruhi emosi baby nati.cuba tenang yer