Cerai bedung

Sy agak stress bila anak asik tidur perlukan bedung dan buai. Sekarang dh 8 bulan. Awal awak nk tidur mesti kena bedung dan buai. Tk reti tidur sendiri. Kalau mengantuk sanggup tahan mata. Sy ikut mcm mcm org ajar. Tetap sama. Kadang malam tertekan sgt, bila mak sy asik ckp "kau tknk ajar dia cerai bedung ke? Susah nk bawak berjalan mcm ni" sy smpai paksa anak sy tidur smpai sy teremosi. Tk pasal anak sy pun kena marah. Tertekan sgt.

8 Balas

Sy ceraikan bedung bila ank dh start berpusing 4bulan mcm tu. Sy ceraikan berperingkat sis mkn masa 2 minggu. Sekaligus sleep training wktu tu. Transitionkn dlm sleepsack. Sbb masih awl nk berselimut. Pindahkan ke cot pun sy buat sbb sblum ni tdur ats dada selama 3 bulan. Key: start dgn nap yg pertama, kmudian perlahan-lahan transition kn. Nk transfer ke katil pun mcm tu start dgn nap yg pertama. Consistent n weekend nk transition tu terperap dkt rmh sbb ank blum complete training lg. Dh okay bru boleh. Itupun x lbih 3 hari, sbb bodyclock bby akan reset blk bila 3 hari yg dia alami itu bnde baru dn akn jd rutin bg dia. Sy berpegang pd tu smpai skrg. "It takes 3 days to set a new routine" Sy x boleh cry it out sis sbb trigger bg sy utk manic. Jd mmg sy assist je pd mulanya smpai ank dh terbiasa tdur sndiri. Ini cara sy sis sbb ank sy jenis cpt overwhelm n temparement pun jenis berangin.

try bedung kan.. bagi kuar dua2 tgn dia dulu.. ambil masa juga untuk ceraikan kain bedung dr badan anak.. nanti lama2 anak akan biasa tidur.. kuar kan kedua2 tgn nya.. cm saya, start umur anak nak masuk 3 bulan.. sy tdr kan anak, x perlu bedung. just susukan anak sehingga anak tertidur atau sy dodoikan anak.. umur waktu2 cm ni la bg sy senang nak tidurkan anak..latih anak tanpa di bedung. pakaikan anak sleepsuit je..bila anak tertidur, just letak je. skrg anak sy da masuk 4 bulan lebih.

anak sye pun tdo buai.. nak bg tdo katil tu boleh tp mkn mse.. baby akan golek2 dlu bru la tlelap.. memg lamaaaa nak tggu tlelap tu.. slalu bg baby peluk bantal, posisi mngiring.. klu nak mula ajar anak tdo katil, mula2 msuk buai dlu.. agak2 nak tlelap/mamai2 pindahkn kt katil trus.. bley tepuk2 utk bg baby tdo..

Ank sy pon suka bedung.. mmg pyh nk ceraikn.. mule2 kne bedung tgn shj dulu.. klau dh okay kne longgar2 kn kain bedung plk.. bg die bantal or kain untk die peluk.. tidurkn scara mngereng.. kdg2 sy peluk tgn die due2 smpai die ttidur.. kne step by step.. mmg pyh nk cerai mcmtu je.. gdluck mommy

kesian jd anak kan? dulu dipaksa bedung nk suruh tidur, sekarang dh lekat suka bedung bila nk tidur dipaksa cerai bedung plk... bg la anak masa, kita yg kenalkan, kita kena la sabar nk ubah kebiasaan dia

kenapa pula susah nk bwk jln kalau bedung😅😅 bedung je ponnnn....kain kan....bkn susah bwk pon..kalau buai tu yelah agk susah nk jln kalau jenis ank tdo buai

anak Sy Pon begitu sis..dh nk msok 7 bulan pakai bedung..tido buai..

Sis, bedung je punn, bukan buai, pelhan2 keluarkan tgn dia dulu..