Adakah saya seorang ibu yg terlalu emosional?

Saya adalah 1st mom,baby sy skrg usia 3 bulan lebih. Tak tahu knpa sejak jadi ibu ni sy terlalu sensitif,emosi dan kuat nangis. Dulu masa baby baru lahir sy terasa hati dan menangis bila mak mertua sy terlalu over nk jaga baby sy mcm anak dia sendiri.MIL dan ipar prmpuan sy terlalu excited bila baby sy lahir,lagi2 ini adalah cucu pertama utk keluarga suami sy.Dorang siap claim baby sy tu adalah "anak" dorang. Ini pun dah buat sy kecik hati , menangis & punca pergaduhan sy dgn suami. Masa sy berdua dgn baby ,gendong dan bermain dgn baby sy ,MIL & ipar sy selalu masuk bilik dan ambil terus baby dari dakapan saya tanpa kata apa2 .Hati sy terhiris dan menangis. Kejadian yg lain pula ,baby selalu menangis dan meragam bila dgn sy ,tapi ipar sy cepat2 rampas baby dari dakapan sy..baby sy terus diam..hancurnya hati sy sebagai seorang ibu..'(( Saya rasa mcm seorang ibu yg tak berguna dan gagal .Sy selalu terfikir adakah MIL dan ipar sy judge sy tak pandai jaga anak. Perkara ni selalu buat sy murung dan menangis seorang diri kat bilik..:(( adakah sy terlalu emosi ?? #firstmom

1 Balas

Sekarang awak tinggal dengan diorang atau dirumah sendiri? Situasi kita sama. Cucu pertama juga. Saya down betul masa berpantang tu. Tiap hari nangis sampai tahap nak meroyan. Mertua saya tak percaya apa yang saya buat. Itu ini cakap, anak saya taknak saya la, saya memang moody sepanjang masa. Tu yang buat saya hilang keyakinan. Saya cakap dekat husband masatu, cepat la nak balik rumah kita. Saya taktahan. Bila saya dah mula jaga anak saya sendiri, banyak benda saya belajar. Tak lama tu, keyakinan kita memang akan terbina semula. Sebab kita hadap anak kita 24/7. Saya jarang bawa anak saya jumpa mertua sebab saya pun busy. Saya pun nak ada masa me time. Kadang tu, kalau jumpa pun ada je tak kena dekat mata dia, tapi saya cakap je dekat dia balik. Biar dia tahu, tu anak saya dan saya RETI jaga dia. Orang tua memang ada yg perangai camni. Kadang tu, diorang macam nak cakap diorang caring, tapi kita yang salah faham. Husb kena main peranan juga, untuk stay dengan kita. Kalau kita layan sangat perasaan tu, memang lost. Banyakkan bersabar tau. Bak kata my husband, baby tu kenal je emaknya. Cuma dia mengada. Ayat ni jela yang dia selalu dok sebut bila saya sedih. HAHA, adoilah suamiku. Hope you feeling better tau sis. 🫶🏻

1y ago

sy tinggal dgn MIL .kadang2 je sy balik rumah parents sy,tp tak terlalu kerap.Kami belum ada rumah sendiri lagi,sbb faktor kewangan.Sy masa berpantang pun dh bnyak menangis sbb terguris hati dgn mak mertua sy..Kadang2 sy give up nak jaga baby sy..😔😔