Hb rendah xtau mcm mana nak buat lagi

Sedihnya saya harini checkup hb turun lgi. Dari 9.7 jd 8.7 . Padahal semalam dh mkn kerang, pg td dh mkn kurma. Sy tak faham badan sy ni. Sy tak tau mcm mana lg nak buat hb sy naik. 2 minggu ni sy x skip mkn jambu batu. Mknan selalu ada protein. Jambu batu, pati delima, kurma, kacang , sayur banyak lgi. Tp still xnaik juga 😭

61 Balas

memang kadang² ada orang macam tu . macam saya setiap kali awal pregnant sampai la hujung trimister 2 mesti hb low ,low sampai ambik darah feretin pun 7 je tinggal. tca dengan kk setiap seminggu sekali plus tiba² bp high . memang letih. tapi nanti dah masuk trimester 3 semua kembali normal . kita makan je apa yang membantu untuk naikkan hb walaupun hb tu susah nak naik .sebab semakin besar baby kita semakin banyakla iron ,calcium baby kita akan ambik . so dont give up & enjoy your pregnancy .doa yang baik² ,fikir yang positif ,insha Allah semuanya akan baik .

3mo ago

Mmg ferritin 7 je ke?? Sy 73.7 . Ke sy salah tgok