Hb rendah😪😣

Assalamualaikum ibu2 boleh kongsi x utk naikan hb..sy dh tukar jenis ubat still same..dh mkn kurma dh mkn jambu batu dan mkn buah2 y d syorkn..pening mmikirkn ap lagi x kene😫sy bukan org senang nk amal mkn daging slalu mcm doc sarankn ..skrg dh 30 week..hb sy hari ni 9.5 ..bulan lepas 10.1..

20 Balas

Saya alhamdulillah spnjg mengandung HB tk penah low, ada skli tu bacaan 11 nurse peringatkn, tp spnjg saya mengandung mmg saya tk minum kopi/kaffeine, teh(semua jenis) n nescafe walopon mmg fav saya tiap kali brekfes kt office😄 tiap weekend rajin2 saya buat jus delima perah sndiri, then mggu nk pegi check up tu saya habeskn jus delima, mknn kena jaga jugak mcm separuh masak or raw mmg tk makan, supplement pon mkn yg kk bagi ja, iron tablet folic acid n vit c😊semoga hb sis naik semula, ouh ya dri awal pregnant jgn penah tinggal minum susu utk ibu mengandung, saya amalkn susu kambing

boleh cuba makan ubat dengan jus pati delima, bayam tu makan seikat bukan separuh.. Amalkan makan epal hijau, peria, hati ayam, kekacang, kerang. Ada jiran ckp makan sayur peria pantai pun hb naik cepat boleh cuba amalkan.. Kena ambik selalu, jarak lepas makan ubat 2 jam.. Sis boleh baca dekat blog ada yg kongsi, pengalaman diaorg taip cara naikkan hb.. Sebab ada jenis badan tak serap pun ubat, so kena ambik bahan semulajadi.

2y ago

timekasih sgt2 info ny

awk mkn ubat jenis apa ? sy 3 kli tukar ubat... kli pertama zincofer , kli kedua obimin, kli ketiga 4 serangkai 😅 jumpa doc plk, kne naik kn dos ubat tambah darah 2 biji pagi, 2 biji mlm... tpi spnjng kehamilan sy hb still 9, 10 je... sjk kblkngan ni sy give up kne cut kopi, tea, caffien smua... mlm sblom g klinik tu sy minum kopi 😄 hahahaha auto hb sy naik 12 ye... tu pon sy bilas minum air masak bnyk ii ghisau....

2y ago

ishh pelik ni😂biase minum kopi y drop hb ni jadi naik plak..sy mkn matofer y zincofer xleh nk telan

wslm. sis try makan hati ayam. elakkan minuman berkafein mcm teh,kopi dsb. sy ni pernah mengandung dgn hb 7.2. tp bila sy pregnant ke 3 ada gdm,sy elakkan minuman berkafein. paling rendah hb sy sepanjang pregnant sampailah bersalin 12. paling tinggi 14

2y ago

ok sis. bole try juga makan ikan bilis dan sayur hijau. semua makanan yg murah dan senang dpt

HB sy pn makin rendah tp mggu lepas naik balik..sblm ni sy makan iberet sblm makan 2bijik sehari..pg n mlm .tp kali ni sy makan iberet selepas sejam atau 2 jam sarapan dan makan mlm... sy minum dgn air limau/lemon suam..menjadi..HB sy naik balik

2y ago

kene try care ni dh..ramai buat mcm ni..nati sy try..time kasih atas perkongsian ny

Mcm sy makan zincofer bersama Pati Delima, Lpastu kna GAP kan msa makan ubat tu dgn susu, jarakkan dlm 2 -3 jam.. sskli sy makan kerang, buah oren, buah delima, kiwi dan SUSU CALLA ( boleh beli di Shopee) sy Dari HB 10.3 , Alhamdulillah sekarang 12+

2y ago

tinekasih yank

Saya awal2 tu hb okay, lps tu makin turun. Makan zincofer 2 biji sehari. Last week check up 30w. Naik 11.4. Saya pun x tau sbb apa, Sbb saya sebelum2 ni makan sama je jus pati delima, zincofer, buah oren, jambu batu. 😅

sy pernah 2 kali hb turun 10.4..lepastuh sy mintak dktor tukar ubat, dktor bagi zincofer.. Alhamdulillah hb naik dari 11.2..minggu lepas naik 11.7..mudah mudahan terus lh naik jgn turun.. kandungan pn dah 8 bulan..

saya makan iberet dengan sunquick oren (tanpa gula). kena consistent. makan bayam, ikan bilis. cut caffeine termasuk chocolate, kopi, teh. dulu hb 10, sekarang 31w alhamdulillah hb naik 11.2.

boleh try minum pati delima sehari sebelum check up 👍🏼 kalau nak amalkan hari2 pun boleh .. setakat ni hb saya around 11-12.5 dari first buka buku sampai 30w

2y ago

dh try pati delima tapi x mjadi