Hb rendah xtau mcm mana nak buat lagi

Sedihnya saya harini checkup hb turun lgi. Dari 9.7 jd 8.7 . Padahal semalam dh mkn kerang, pg td dh mkn kurma. Sy tak faham badan sy ni. Sy tak tau mcm mana lg nak buat hb sy naik. 2 minggu ni sy x skip mkn jambu batu. Mknan selalu ada protein. Jambu batu, pati delima, kurma, kacang , sayur banyak lgi. Tp still xnaik juga 😭

61 Balas

Elakkan makanan yg bercoklat, sye pon mcm sis jugak, lagi sebulan nk bersalin hb drop smpai 9.4, sye mkn maltofer lepastu dr tukar ubat iberet, dlm msa sebulan tu sye makan tu iberet shj, Alhamdulillah hari sye serah diri hb sye ngam2 11😅 risau jugak, tpi sye ada mkn sayur2 dgn buah jambu batu..

Sy pun hb low.. Sy mkn iron tab 2pg 2mlm Alhamdulillah berkesan utk sy minum dgn jus pati delima.. hb naik dr 10.8 ke 11.6.. stop kopi walaupun coffee lover seminggu or 2minggu sekali bila teringin br minum tp disebabkan dah mula cut sugar so x berapa nk kisah minum or x kopi

Kalau cara saya, saya makan iberet dengan minum air sunquick pastu saya selang dengan minum pati delima. Slowly naik & sekarang 12 keatas hb saya. Saya mmg takconsume coffee & teh masa awal2 hb teruk. Dah okay sikit baru saya minum coffee tu pun saya kawal haaa gotu

kalau saya, hari hari lauk telur mata dengan bilis goreng je makan dengan nasi kicap. alhamdulillah serasi pulak. hb nampak la naik😅. bila makan yg org suggest tu semua takjalan. sama je. huhuu. tapi sambil tu minum jugak pati delima dengan susu kurma farmfresh.

Sis try mnum susu calla milk sy mmg dri bujang kurang darah smpai mengandung try mcm2 tetap drah naik trun start nmpk org jual calla milk tu sy try lps checkup trs naik byk sy sndri try tau sy tak jual atau promote hrap awak try lah mntau bekesan dkat awak

3mo ago

Awk minum susu tu brp kali? Dan gap x dgn mknn berat ?

Saya masa anak first pun sama, hb rendah.. lpstu Saya try minum susu kambing jenama lazz .. alhamdulilahh hb sentiasa cantik.. pregnant anak no 2 ni pun Saya amalkan juga minum susu kambing lazz.. Cuba sis Cuba.. mne Tau berkesan juga pada sis.. ☺️

sblm ni vitamin makan yg KK bagi atau beli sendiri? so far vitamin yg KK bagi HB saya mmg akan drop.. bila makan semula vitamin Blackmores mcm 1st trimester.. baru HB saya cantik balik.. skrg saya pair dgn Iberet.. 😍😍😍

3mo ago

boleh tanya dokter.. mcm mana nak buat.. ada banyak lagi vitamin utk ibu2 mengandung yg boleh dokter suggest..

nk tanya kalau mkn zincofer perlu lg ke makan folic acid? smlm tanya kk farmasi tu ckp boleh, sy igt nk mkn pagi folic acid, mlm zincofer.. ke tak perlu folic acid dh? confuse. lupa tanya nurse smlm

sama gn sy sis.. ni no 3 pregnet tp hp low ja.. mkan elok ja semua ubat.. tp hb tetep xnaik2 .. now dc refer pakar masuk iv cosmofer dlm bdan minggu dpn... klau xnaik jgak xtau lh mcm mn nty 🤭

Saya sepanjang mengandung alhmadulillah HB cantik. 13 ke atas je. Last checkup smlm 13.7. Cuba awak tanya doktor or nurse kalau tukar iberet. Saya makan tu mmg HB cantik. Tapi mahal sikit lah