Tolong please

Salam mommy2 . Nak tanya klau nak naikkan HB ? Bagus amek jus mamariam atau pati delima gulsan ? Sbb sebelum ni sy dah tk minum Kafein . Sy dah amalkan jambu btu ,kismis ,kurma , sayur Dan kerang . Tp HB Makin turun . Sy ingat nak try minum jus mamariam atau pati delima gulsan . Kalau amek dua2 sekali ada effect apa2 Tak ?

2 Balas

Tak pernah lagi try jus mamariam. Tapi sy minum pati delima gulsan tu. Kalau batuk2, tu ubatnya. Tak pun awk minum air limau kasturi tanpa gula setiap hari. Boleh telan sekali dgn ubat kk.

4y ago

Hb sy paras 11 jugak sis. Masa buat buku je hb 12.3, lepas tu sy pernah skip iron tablet brape hari sbb habis. Terus drop bwh 11. Lepas tu start makan 2 biji iron tablet. Gitu je laa hb sy 11 lebih je. Sy pun takde makan ubat sangat. Skrg pun dapat zincofer dah hujung2 ni, tu pun suka skip makan. Yg penting kurangkan caffein. Try la buat air limau kasturi tanpa gula tu. Kot naik ke kan.

Saya makan iberet..daripada 11.1 naik ke 13. Alahan saya pn beransur hilang, selera makan pn bertambah. Kawan saya pn hb rendah..dia pn amalkan iberet.alhmdulillah dripada 9 naik ke 11.