Teringin tapi ade yang tak bagi 🥹

Saye pregnant 26 week dan saye ade gdm on ubat & insulin. Bile tengok orang makan durian teringin sangat sebab before pregnant pun saye memang hantu durian. Sejak pregnant ni rase teringin yang amat sangat nak makan durian tapi ade yang tak bagi. Saye cume nak rasa sikit je same ade durian atau pun serawa durian buat lepas mengidam. Tapi bile ade yang menghalang rase sedih sangat 😭

28 Balas

makan je sis. try makan 2 ulas dulu. pastikan jarak untuk makan ubat 1jam ataupun lebih. kalau okey tak panas boleh je naikkan kuantiti durian tuu😂. makan sehari atau 2 hari sebelum checkup bsp tau. saya pun macam sis hantu durian. sekarang dh 38w2d gdm on dc. start 36w memang saya makan durian. non stop hari² makan durian dalam kuantiti yg banyak. pantang nampak orang jual durian mesti makan. pagi petang malam😂tapi kalau risau pada kandungan. sis makan 2 3 ulas dulu. risau baby panas. lain orang lain antibody. takut tak sesuai kt sis kesian baby dalam tuu. tips saya malam² pukul 12 ke atas mesti mandi lepas makan durian

11mo ago

saya makan alhamdulillah takda apa² yg jadi. sebab tuu saya cakap lain orang lain antibody dia. macam saya semua saya makan dari trimester 1. nenas, tebu, air kelapa, durian, tapai, maggie korea. checkup alhamdulillah semua normal haa.

jgn sedih yg halang tu sayangkn sis n baby. risiko pd baby klau tiba2 bacaan gula mncanak naik. demi anak sis. klau mengidam sgt mkn la seulas dua. betul2 amik 2 ulas jgn hadap sebiji takut lupa diri nnt. hihihi.. sy masa preggy pon byk cut makann kegemaran walaupn x de diabetik n darah tinggi. mnahan nafsu dan keinginan kdg2 bukan ngidam sgt tp keinginn diri sendiri. 8 buln preggy craving desert cepat sgt baby mmbesar. dlm 3 minggu je kerap mkn manis baby mncanak naik. bahaya utk kita n baby.. moga sis bertabah n selamat bsalin n baby ibu sihat..

Alhamdulillah saya makan berbijik² bukan ulas ye bijik² takde apa² jadi, darah gula semua ok. cuma panas jelah tapi minum air badak bagi sejuk badan alhamdulillah ok. ikut antibody masing² kalau tak kuat jgn makan banyak amek 2-3 ulas je. Mcm Saya dah lama mengidam since first trim, third trim baru dapat makan tu yg melantak tu. tapi make sure makan ada gap dgn pengambilan ubat. segala khasiat kat durian tu akan diserapkan kat baby. Yg sakit akan dtg badan kita laa. So yg antibody lemah kawal pengambilan durian tu ye ☺️

sis. saya pun gdm. hari tu sy teringin sangat makan durian. suami beli la. saya makan bukan sket. banyak. rasa dlm 8 9 ulas. lepas makan saya menyesal. takut gula naik melambung. risau nk cek gula. tp saya tetap cek jugak sb nk tahu. lepas 2 jam saya cek gula dalam 4.5 je. sepanjang 2 jam tu saya pulun minum air kosong sampai kembung dan air limau kasturi. tapi sekali tu la saya makan. sis teringin sgt makan sket je dulu.

Sy pun mengidam juga.. mkn sehari 10 ulas.. ngam 2 hari mkn terus test gula naik 10 mmol.. stop tak mkn dah.. insaf.. 😅 org suruh mkn buat rasa2 tp sy mkn 10 ulas sbb sedap 🤭 now syg baby lg.. tak boleh ikut sgt dah.. sbb baby pun kurang bergerak lepas mkn durian.. bahaya jugak.. risau.. alhamdulillah okay sampai hari ni.. syukur 🤲🏻🤲🏻

sama la ngn sy. .gdm on isulin smua sy balut😂😂😂😂huhuhu masa gandung smua sy bedal...awak air gas pun sy bedal alhamdulilah smua ok sy dh slmt dh brsalin hari tu now baby. .ok dh 3bulan...masa gandung sy mmg krap mkn durian 5bijik sy balut🤣🤣🤣🤣sfar xd pape la...cuma kita kena bslin awal 37minggu dh kena brsalin😁😁😁😁

11mo ago

Sebaiknya kita perlu mencegah sebelum merawat sis.. byak kes2 akan bg kesan kpd bayi jika ibu2 ad gdm ni terutama yg kne cucuk insulin ni. Alhamdulillah sis dijauhkan dr segala mara bahaya tp jgn lah berbangga share bgtau yg sis berjaya makan apa yg sis nak spjg pregnancy berisiko tu… nnti ada yg lain bt ikutan pulaa dan badannya x mmpu nk carry, boleh menjejaskan kesihatan pula.. apa2 yg salah dan x sepatutnya diwar2kan elok disimpan saja utk diri sdri

sama la mcm sy sis...hantu durian siap pakej pulut durian..husben beli ary tu,dy suruh ambik rasa jea sbb tahu memg feveret sy..sy pun ambik rasa 3 ulas 🤣🤣 tapi lepas tu,sy minum air sejuk byak2... btw,sy da 30 w skunk..baru jea mkn minggu lpas tpi baby sy aktif jea masa sy mkn durian tu..Alhamdulillah baby twin sy ok jea

Saya masa muntah2 tak selera makan sy mkn juga yg org ckp tak elok tu Tp tk byk laa. Jgn makan depan orang. Sbb bukan nk makan byk kan Jamah saje. InsyaAllah takde ape2 yg buruk. Tak semua org faham kita mcm mana. Cukup kita sendiri kena beringat berpada pada dlm mkn apa pun. Mkn senyap2. Dah

Kita pun gdm on med dan insulin. Teringin sgt durian sampai nak nangis. Husband pujuk, sekali dgn dia takdapat makan durian. Sudahnya kita minta mak kita bekukan durian2 dkt kampung. Nanti dah bersalin and lepas pantang, kita makaaaannnn. Kuatkan semangat ya mommy. Semuanya utk baby🥰

saya pun mgidam bnd yg sama. dia punya terliur tu rasa nak nngis. semua orng halang. But my mom kata rasa la sikit. klu sikit xpe. dapat la telan 2,3 ulas. lepastu bilas dgn air ksong banyak2 . Dia punya sedap mkn durian waktu mgndung tu ya allah. mcm xpnh mkn sblm ni hahah