Durian

Isteri baru pregnant buat kali pertama., tapi teringin sangat nak makan durian. Tak bahaya ke durian buat ibu mengandung?

37 Balas

pendapat sy,bab makanan waktu mengandung x bole try n error,kalau boleh elakkan,elak la dri makan makanan yg bahaya utk janin,nk dpt baby bukan senang..kalau x dpt tahan sgt,utk secalit bole,tp kalau da sampai 2-3 ulas,terlalu bahaya..sy ada pengalaman makan musang king...sy jdkan pengajaran..tp setengah org bole makan,setengah org x bole makan dan dia x tau pn yg badan dia x bole trima,contoh mcm sy dulu..jd kesimpulan dia,bab makanan yg bahaya utk janin x bole try n error🙂

boleh aje..jgn bg byk.setakat 2/3 ulas..normal..bg minum air masak byk2..ngidam ni lain macam. selagi x dapat..sy pun mse dua bulan sy mkn...ni dh 36w..sy mkn jugak.tapi 3/4 ulas je..

org tua ckp bahaya, sbb durian sejenis mknn berasid and panas.. tpi sy pernah mngidam durian, bby first jgak... pada usia kndungan 4 bulan.. bole mkn sdkit buat lepas rasa teringin..

Mcm sy mkn je.. Tp xbyk. Sbb beli sebiji, jadi smpan siap2 dlm peti. Tiap hari seulas atau dua ulas mkn. Pastu pastikan minum air byk... Mkn utk hilangkan rasa teringin je.

Makn jugak hr tu.. Tp org tua2 suruh bukak durian tu biar dulu dlm tupperware ke kt luar ke.. Biar lama kt luar.. Jgn mkn yg fresh baru bukak.. Sbb sy tak tau.. Tp saya ikutkan je..

Biar kandungan besar sikit..n bg dia merasa 2-3 ulas. Minum air kosong byk2. Certain org okay, mcm saya ok je mkn 8-11 ulas..tp mmg standby air botol besar. 😄

Masa kandungan 7 minggu x silap saya, sy ada mkn dua ulas durian hehe. Alhamdulillah ok..Skrg kndgn dh 6 bulan dh. Klu nk sgt rasa jelh tp mkn sikit je.

Ckp at wife, nk layan tekak ke atau nk menyesal lepas makan durian?? T dye pikir sndiri.. Sebab durian ni atas bdn masing2.. Ade yg badan tahan, ade yg xtahan

4y ago

Wah cara kamu memberi nasihat sangat kasar dan tak beradab. Ada betulnya nasihat kamu tapi bahasa kamu boleh diperbaiki lagi supaya adanya tanda hormat kpd yg bertanya dan isterinya. Jangan sentap ya, sekadar ingatan yg ikhlas. Sama sama kita belajar

Makan je 1-3ulas.. jangan hadap sorang sebiji durian tu. Sy pon makan jgk sikit sebab teringin..lepastu xnak dh sbb xtahan bau mulut lepas mkn 😂

Makan 1-2 ulas cukup la bagi hilangkan rasa teringin tu. Jgn mkn byk sgt pula. Sbb kandungan gula tinggi dan ia bersifat panas. #TAPactiveusers