Bersalin anak pertama

Saya sekarang nak masuk 36w.. orang cakap kalau anak pertama keluar lambat sikit.. saya nervous sgt.. ibu2 kat sini..boleh saya tau ibu2 bersalin anak pertama masa weeks ke berapa?

53 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Saya baru bersalin anak pertama 17/5 haritu .. lahir waktu 38 minggu 2 hari.. pecah ketuban dari rumah waktu 38 minggu 1 hari.. tanda mengeras kerap berlaku start 37 minggu 1 hari dah bukak 1 cm.. so tggulah lagi sminggu tup tup dia keluar🥰🤲🏻 Allah mudahkan sngt saya bersalin Alhamdulillah 🤲🏻🤲🏻 dia ikut jgk sis ada yg cepat ada yg lambat.. bergantung pada nasib hehe.. apa2 pon moga dipermudahkan segalanya ye🥰 ouh saya bersalin 38 mggu tu sbb saya selalu buat senaman dan bnyk berjalan ke bazaar expo apa smua tu.. squad jalan itik buat kje rumah kne rajin bergerak inshaAllah bersalin nanti mudah amin❤️

Baca lagi
2mo ago

Saya buat senaman start 35 weeks , sbb scan tgok kpala anak dah ada kat bawah cantik dah masuk panggul doktor kata. So saya buat urutan perineum sndri buat dpan cermin. Lepastu squad saya buat awal masuk trimester kedua saya dah strt buat pelan2 .. masuk trimester 3 buat kerap2 jgk tapi pelan2 la sbb perut dah berat .. saya buat dlm bilik mandi hehe, bahaya sbnarnya tapi dlm bilik air saya ada pemegang.. buat dlm 10 kali naik trun mcm tu, lpas buat squad saya buat senaman yg rapatkan tumit kaki tu, lepastu jalan itik tu saya buat cuci lantai bilik air.. yg tu saya buat 36 mggu masuk 9 bulan baru saya buat.. selebihnya banyak berjalan biar lantai punggung kita tu kasi longgar, ouh ye time saya buat urutan perineum tu menjadi sbbnya masuk 37 mggu tu saya dah ada bukaan 1 cm dan contraction perut mengeras tu bnyk kli jgklah. Doktor suruh balik dlu tggu smpai 2/3 cm bukak bru kne tahan. Tggu smggu lagi barulah anak klaur bukaan tu mmg ambik masa sis sbb anak first kan tapi jgn risau bila

anak first saya, dua hari sebelum due date. Bangun pagi rasa sakit pinggang sangat. Masuk toilet nak mandi ada rasa macam air mengalir. Ingat itu dah air ketuban. Pukul 10pg masuk bahagian bersalin. Tengah check CTG, air ketuban betul-betul pecah depan muka nurse. Terus rasa nak meneran. 11pg dah bersalin. Anak kedua ni tengah tunggu hari. Mohon yang terbaca komen ni doakan urusan kelahiran kali ni dipermudahkan juga seperti yang pertama.

Baca lagi
2mo ago

semoga dipermudahkan..sy skrg pun dh 35w..berdebar2 rasanya

Anak pertama saya hb low, lebih sehari due date, terbuka 4cm sbb byk berjalan tp tak perasaan, serah diri mlm alhamdulillah pagj lahir..contraction mmg sakit selepas air ketuban dipecahkan. Skrg ni minggu ke 37 anak kedua sdg menanti masa selepas ni, sangkut gdm on diet pulak tp diet ok alhamdulillah doctor suruh ready dr skrg smp 40 week anyx, jika tdk serah diri sehari sebelum due date, takut itu pastu sbb dah gap 7 thn .. harap dipermudahkan, doakan saya. 🤲 N all the best to u too.

Baca lagi
2mo ago

normal delivery blh lg kalau hb low xde masalah cuma, u akan rasa loya dan lemah lbh sbb anak tarik nutrisi dari ibu apabila ibu tak dpt naikkan hb sendiri They will ready prepare with emergency jika ke tak cukup darah n lemah sgt ke. But still alhamdulillah blh past thru normal delivery.

Anak pertama baru lahir 11hari yg lepas. Masa kandungan 39week. Dia keluar seminggu awal dri due date. Contraction plk 3hari sebelum bersalin rasa sakit perut tp tkde pecah ketuban. Kebetulan sakit sgt nk pergi hosp baru la ada keluar darah . Tp bukaan bru 2cm so balik dlu. Menahan la contraction smpai lah rasa sakit tu kerap 5-7minit baru pegi hosp semula dah buka 5cm

Baca lagi

Anak 1st sy 35w. Anak 2nd 36w. Org slalu ckp anak pertama lambat sikit. Tp kes sy pulak cpt sgt 😅. Keluar tanda lendir + darah. Terus pegi hospital. Rase contraction, terus kna tolak labour room. Tak sempat tukar baju hospital lagi terus bersalin

sy anak first lahir 38weeks .. tak lambat, malah lgi cepat bukaan .. sampai hosp 3cm, 3 min lepas tu bukaan dah 10cm .. sepanjang preggy, sy selalu rajin² berjalan, turun naik tangga .. supaya tulang punggung kita ni terbuka sikit bila nk bsalin n nk teran pun tk sakit sgt ..

2mo ago

menyesal tak exercise betul betul. 🥲

saya rasa anak pertama bukan keluar lambat sikit cuma masa labour tu agak lama berbanding anak seterusnya sebab laluan masih sempit. Dr pernah bgtau saya masa sy bersalin anak first sebab lama sangat contraction, Dr cakap anak first biasa lama sikit.

2mo ago

semoga dipermudahkan urusan bersalin. samalah kita dah 32 weeks.

anak kdua pulak bsalin shari sblm due date. tkda tnda jgk. cuma rasa mngeras ja g hospt kena admit then doc decide nk induce belon. mlm tu tiba2 rasa sakit tp tak lama. lpas sbuh doc cek laluan rupanya dh 4cm terus g labour room. alhamdulillah dpermudahkan

anak first saya masa 40w..sakit kejap je..masuk labour room kol 6 ptg,6.30ptg contraction makin kuat..kol 9.30 mlm dh bersalin..insya Allah,sis banyakkan baca surah maryam..nanti minta suami bacakan surah yasin masa sis tgh contraction tu

Ank first 38w5d..org ckp nt bby no2 awl gk.. Ermmm esk nk kne serah dri 40w..aryn dh letop🤣 39w6d..hampeh..jd xd mkne ny bby tu awal ke lmbt ke ap.. Spupu sy tlbih mgu.. 41w lbh mkck sy bslin kn ank sulong-5 ank2 ny 40w-42w..