Bersalin anak pertama

Saya sekarang nak masuk 36w.. orang cakap kalau anak pertama keluar lambat sikit.. saya nervous sgt.. ibu2 kat sini..boleh saya tau ibu2 bersalin anak pertama masa weeks ke berapa?

53 Balas

Saya baru bersalin anak pertama 17/5 haritu .. lahir waktu 38 minggu 2 hari.. pecah ketuban dari rumah waktu 38 minggu 1 hari.. tanda mengeras kerap berlaku start 37 minggu 1 hari dah bukak 1 cm.. so tggulah lagi sminggu tup tup dia keluar🥰🤲🏻 Allah mudahkan sngt saya bersalin Alhamdulillah 🤲🏻🤲🏻 dia ikut jgk sis ada yg cepat ada yg lambat.. bergantung pada nasib hehe.. apa2 pon moga dipermudahkan segalanya ye🥰 ouh saya bersalin 38 mggu tu sbb saya selalu buat senaman dan bnyk berjalan ke bazaar expo apa smua tu.. squad jalan itik buat kje rumah kne rajin bergerak inshaAllah bersalin nanti mudah amin❤️

2y ago

Saya buat senaman start 35 weeks , sbb scan tgok kpala anak dah ada kat bawah cantik dah masuk panggul doktor kata. So saya buat urutan perineum sndri buat dpan cermin. Lepastu squad saya buat awal masuk trimester kedua saya dah strt buat pelan2 .. masuk trimester 3 buat kerap2 jgk tapi pelan2 la sbb perut dah berat .. saya buat dlm bilik mandi hehe, bahaya sbnarnya tapi dlm bilik air saya ada pemegang.. buat dlm 10 kali naik trun mcm tu, lpas buat squad saya buat senaman yg rapatkan tumit kaki tu, lepastu jalan itik tu saya buat cuci lantai bilik air.. yg tu saya buat 36 mggu masuk 9 bulan baru saya buat.. selebihnya banyak berjalan biar lantai punggung kita tu kasi longgar, ouh ye time saya buat urutan perineum tu menjadi sbbnya masuk 37 mggu tu saya dah ada bukaan 1 cm dan contraction perut mengeras tu bnyk kli jgklah. Doktor suruh balik dlu tggu smpai 2/3 cm bukak bru kne tahan. Tggu smggu lagi barulah anak klaur bukaan tu mmg ambik masa sis sbb anak first kan tapi jgn risau bila