Hai Mommies, boleh suggest brand Acid Folic yang baik?

saya sekarang baru masuk 8 weeks, saya consumed Iberet Folic 500, tapi kerap sangat muntah dan tak boleh bau makanan, constipation sebab lapar tapi nak masuk makanan langsung tak boleh, baru makan sesuap dah belari ke toilet. saya risau kandungan tak cukup nutrisi. adakah sebab acid folic yg saya ambil skrg? atau mommies tahu brand yg kurang rasa loya dan mual?

Hai Mommies, boleh suggest brand Acid Folic yang baik?
20 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Saya pregnant sekarang sama macam awak. Makan apa pun tak boleh. Perut lapar tapi still tak makan sebab tak boleh nak makan. Alah teruk sangat. Tapi so far HB saya nurse kata cantik. Selalu dapat 12.9 ke atas. Macam 1st trimester saya makan folic acid je. Tapi folic acid saya banyak tukar brand sebab selalu tak serasi. Yang serasi masa 1st trimester jenama Royce je. Masuk 12 minggu, doctor bagi zincofer. Tapi langsung tak boleh telan. Masuk je muntah balik. Last last saya pergi farmasi saya beli Maltofer. Sebab Maltofer ada folic acid iron yang boleh naikkan HB. Tapi kena jaga jaga. Jangan makan atau minum makanan yang contain caffeine. Macam kopi, teh, air soda, coklat pun. Doctor kata makanan & minuman yang contain caffeine ni boleh buat penyerapan folic dan iron berkurang. Tu sometimes orang makan iberet pun HB tak naik sebab amik caffeine. Kalau awak amik iberet tak boleh, meaning badan awak tak serasi. So awak stop dulu Iberet and focus folic acid je. Then paksa diri makan makanan yang contain high iron. Macam kerang, daging merah. Saya dulu tak boleh makan nasi. So suami siapkan lauk sahaja. Saya makan sikit tapi banyak kali. Takde selera pun telan jugak. Biarlah lepas tu awak muntah. Asalkan ada sikit yang masuk. Okay? Goodluck awak!

Baca lagi
2mo ago

caffeine sy terus tak boleh masuk, Milo pun muntah. sy boleh minum air buah shj buat masa ni.. sy stop iberet ni dlu, sbb kawan2 pun ramai yg ckp sama, alah dorg makin teruk kalau mkn iberet, mungkin tengok genetic n antibody individual. saya cuba juga mkn kerang rebus, tp bau je dah tak boleh lg la nak telan πŸ₯Ή skrg sy telan makanan pun sesuap dua je, tekak reject, kdg sy kena control bagi tak klua balik.. Perut kosong je rasa, risau kacau baby punya development sbb kurang makan. anyway thank you so much info awak! 🫢🏼

𝑆𝑖𝑠 π‘šπ‘π‘š π‘ π‘¦π‘Ž...π‘‘π‘Ÿ 𝑏𝑔 π‘šπ‘˜π‘Žπ‘› π‘–π‘π‘’π‘Ÿπ‘’π‘‘ 𝑠𝑏𝑏 π‘™π‘œπ‘€ π‘π‘™π‘œπ‘œπ‘‘ , 8π‘€π‘’π‘’π‘˜π‘  𝑑𝑒 π‘Žπ‘€π‘Žπ‘™ π‘˜π‘’β„Žπ‘Žπ‘šπ‘–π‘™π‘Žπ‘› 𝑙𝑔 π‘π‘–π‘Žπ‘ π‘Ž π‘™β„Ž 𝑑𝑒 π‘Žπ‘‘π‘Ž π‘ π‘‘π‘›π‘”π‘Žβ„Ž π‘œπ‘Ÿπ‘” π‘šπ‘’π‘›π‘‘π‘Žβ„Ž-π‘šπ‘’π‘›π‘‘π‘Žβ„Ž , 𝑠𝑖𝑠 π‘šπ‘˜π‘Žπ‘› 𝑗𝑒 π‘Žπ‘π‘Ž 𝑦𝑔 π‘π‘œπ‘™π‘’β„Ž π‘‘π‘’π‘™π‘Žπ‘› π‘šπ‘π‘š π‘ π‘¦π‘Ž π‘π‘œπ‘£π‘’π‘Ÿ 𝑑𝑔𝑛 π‘šπ‘’π‘’ β„Žπ‘œπ‘œπ‘› π‘ π‘œπ‘’π‘ 𝑠𝑏𝑏 π‘›π‘Žπ‘ π‘– π‘šπ‘šπ‘” π‘—π‘Žπ‘Ÿπ‘Žπ‘›π‘” π‘π‘œπ‘™π‘’β„Ž π‘‘π‘’π‘™π‘Žπ‘› β„Žπ‘šπ‘π‘–π‘Ÿ 4π‘π‘’π‘™π‘Žπ‘›...π‘ π‘˜π‘Ÿπ‘Žπ‘›π‘” π΄π‘™β„Žπ‘Žπ‘šπ‘‘π‘’π‘™π‘–π‘™π‘™π‘Žβ„Ž π‘›π‘œπ‘€ π‘‘β„Ž π‘šπ‘Žπ‘ π‘’π‘˜ 7𝑀 π‘‘β„Ž π‘œπ‘˜π‘Žπ‘¦

Baca lagi
2mo ago

Saya mak saya tak bagi makan or minum air tembikai sis. Katanya tembikai ni sejuk 🀣 jadi buah buah saya makan pear, epal hijau. 2 buah ni je sayang boleh telan.

saya rasa awak dlm fasa alahan.saya smpai 18w mcmtu alahan teruk tau.pitam, muntah, cirit tiap hari.smpai berenti keje.inshaAllah lepas 18w slow2 selera mkn u tambah and hilang alahan.saya consume iberet dh 2 kotak tpi hb 9.5.. zincofer tak blh telan.ferrous kk bgi tak menjadi juga.skrg maltofer 3 biji sari, still hb 9.7.senang cite saya mkn besi pn tetap hb tak naikπŸ˜… takpe ikut je arahan dr.yg pnting kita usaha, Allah yg tntukan seterusnya.skrg saya dh 6bulan lbih

Baca lagi

xde masalah pon awak nk consume iberet ni. iberet ni dh include asid folid. jadi xperlu beli asid folid tambahan yg lain. sama juga if awak beli new obimin, maltofer. semua dh ada asid folid. nnt if dh buka buku awak boleh continue nk mkn iberet boleh. nak stop then continue ubat iron kk bagi pon boleh. xde mslh pon sebenarnya.

Baca lagi
2mo ago

Oh baik, iberet ni ibu saya belikan haritu, sy makan sebiji sehari waktu malam. saya keguguran baby pertama tahun lepas, masih ada acid folic yg lepas dari KK. tapi nk mkn takut dah tak elok. anyway thank you so much, informasi sgt membantu, mungkin mmg symptoms sy teruk ni.. bertabah! semoga baby sy kali ni berkembang dgn baik.

Saya dlu alahan teruk.. Ambik iberet juga.. Tpi masa g scan perut doc marah saya sbb terlalu awal ambik iberet.. Doc ckp sbnarnya iberet tu buatkan kita lagi rasa pening muntah.. Iberet utk 12 weeks keatas sis.. Doc pesan awal2 ni makan je folic acid yg kuning kecik2 tu.. Any brand pun tkpa

Early pregnancy just consume folic acid any brand pun ok. Obimin ni folic acid+ iron dear. Ubat iron memang terus rasa dia. Confirm the pregnancy nampak kantung and janin, baru dr akan prescribe awak ubat iron. Ubat iron ada banyak jenis (maltofer, obimin,zincofer)

2mo ago

ohh okay, baru tahu.. baik! sy menuju ke pharamacy skrg..! tq so much.

Sy jmpa Dr pakar kpj mase awl hamil n alahan mmg kuat.. Dr suh sy Mkn aside food je.. Sbb klu ambk zat besi pada time alahan kuat dia mcm lagi buat Kita nk muntah atau alahan.. Lbh krg mcm tlah nshat dia... 3bln keatas klu tak silap baru sy start Mkn maltofer..

2mo ago

Acid folic.. Typo atas tu🀣

Mungkin sbb alahan awak pun ya juga sebab saya dri awal pregnancy mmg dh consume iberet tak ada apa masalah, kalau makan mana2 ubt awal pregnancy ni mmg muntah2 juga if x okay juga minta suggestion doktor untuk ubat early pregnancy awak .

Mcm sy waktu pagi sy makan folid acid, sebelah mlm sebelum tidur sy makan iberet folic ni.. mmg selepas mkn iberet folic ni kita mmg akan rasa mcm loya & mual.. nak lagi bagus mkn waktu malam sebelum kita masuk tidur..

Cuba try zincofer, saya tanya pakar hari tu dia kata lebih kurang iberet, cuma dia capsule, for me better zincofer sebab yang ni pil saya pon tak tahan πŸ˜‚ plus saya amik malam 1/2 hour after last meal sebelum tidur

2mo ago

zincofer kandungan iron lg tinggi lg sng buat muntah, amek new obimin je awal2, kk dlu pon bg obimin awal2, bila dh msuk 3-4 months cek hb low bru dia sruh tukar ke iberet, tp hb tk naik dr sruh tukar ke zincofer, terus muntah2 sbb tk sesuai then tukar smula ke iberet smpai skrg dh 9 months