boleh ke skip ambil acid folic?

Hi.. saya dah 8 weeks pregnant. tak apa ke kalau tak ambil acid folic sampai la appoimnt date dengan doc 28/3/22 nanti baru makan ubat2 yang doctor bagi. bukannya saya tak cuba makan acid folic brand lain, cuma bila makan je muntah makin teruk rasa lemah sangat badan.

2 Balas

Biasanya dari 3 bulan sebelum cuba pregnant dah kena makan folic acid. Trimester pertama sangat penting untuk makan folic acid supaya baby tak kecacatan otak dan tulang belakang. Beli je dari farmasi folic acid 5mg sebiji sehari. Tak payah tunggu jumpa doktor. Saya ada cuba blackmores pregnancy jugak, ada sikit bau coklat.

2y ago

hi.. terima kasih ya info.. baik, sy cuba consume balik acid folic ni 🥰

Masa saya bukak buku pink, nurse tanya still makan folic acid ke tak. Dia kata folic acid kena makan atleast 3 bulan sebelum pregnant and during 1st trimester. Kalau awak tak boleh nak makan folic acid, awak try Maltofer. Maltofer tak buat mual. Plus dia ada 2 jenis. Jenis hisap atau syrup.