Folic acid punca tak lalu makan??

Hai, saya pregnant 8 week.. tp mmg tak lalu makan langsung. Lagi2 nasi. Kalau makan mesti loya nak muntah. Ada kawan bgtau kalau makan folic acid mmg takda selera makan. Sahih ke?? Sebab saya sejak preggy mmg tak stop langsung folic acid ni…

8 Balas

Tapi Sy yg dgr, folic acid lg buat selera makan ada la. Xtahu dah mana betul mana tak. Tapi awal2 pregnant mmg selera makan tu mcm lari sikit. Kadang jadi xlalu nak makan, kadang jadi berselera sgt. Sbb efek hormon pregnant je tu awak. Plus, lain org lain efek dia. Sbb tu ada yang alahan, ada yang takda alahan. Bukan sbb folic acid tu. Awal2 pregnant ni jgn stop ambik folic acid. Sbb sgt paling penting utk pembesaran janin especially time trimester pertama ni. Folic acid yg paling kena jaga.

2y ago

Betul , saya bru preggy 6 mggu . Mmg kurang betul selera makan .

Bukan pasal folic asid tu sis..maybe tu salah 1 alahan sis..sy dulu pun 1st & 2nd trimester x lalu makan sangat..sampai kurus keding kerempeng..tapi masuk trimester ketiga..makanan tu jangan bagi lalu depan mata, confirm licin!😂 jangan stop ambil pulak ye sbb tu penting untuk baby dlm kandungan..semoga sis & baby sentiasa dibawah lindunganNya..

2y ago

Sy masa anak sulung 1st trimester tu mmg x lalu nasi..hari2 nak kueytiaw ladna je..hri2 tapau luar..😂

Sama sy langsung x boleh mkn apa2 lg2 ada bau bwng.. Mmg terus muntah. Klu mkn folic acid tu rasa mcm trcekik je kt leher.. Tp sy mkn je. Sbb doc cakap folic acid mmg sgt2 pnting utk bby.

Sy pun kurang selera makan juga biasa kalau ptg mkn nasi. Tp skrg ptg mmg xnak nasi. Ada amik folic asid jg tp xtau pon yg ia blh mengurangkan selera makan. Hii

kenapa stop?? bahaya nanti baby xdpt bentuk dgn sempurna. nak ke baby lahir nanti xde tempurung kepala? nanti ad banyak msalah yg xsempurna sb kn xmkan ubat

2y ago

Saya mmg tak stop langsung makan yea.. saya tanya sebab kawan saya yg cakap tu nurse.. tak pasti sebab tu tanya bkn saya stop makan ya sis😅 jgn salah paham

jngn dengar ckp kawan. hihi. normal lh awal kehamilan tak de selera mkn. mkn sikit2 tp kerap ye.

bkn sbb folic acid. biasa mcm ni. nt dah lama2 selera mkn back to normal.

2y ago

Ya betul la tu. ramai bkn sebab asid folic. Tq sis☺️

alahan tu

2y ago

memang mcmtu...folic acid wajib makan utk tumbesaran baby