Hi

Saya pregnant sekarang 3bulan lebih. Dulu masa kandungan 6 minggu pernah masuk hospital sebab muntah teruk sangat. Diaorang ada suruh buat buku pink tapi sampai sekarang tak buat lagi. Hmm seminggu lebih ni dah saya tak makan nasi, takde selera langsung. Makan pun Maggi jerr. Cam mane haa? Risau laaaa kalau makan nasi memang nak muntah. ??

23 Balas

Huhu sis, saya masa 3 bulan dulu bantai maggi berapa kali ntah sbb craving, ingt effect dia lambat hadam je tapi bila baca dekat google, boleh bawak kecacatan pada janin jugak. Terus menyesal, then takut nak makan maggi dah even craving ni. Saya pon belum bukak buku pink, dah 4 bulan dah. Sebab tak jumpa masa. Risau jugak, nak tau baby sihat ke tak dalam perut kan

4y ago

X pe, mmng plan nk bukk dlm bulan ni

Sy rasa baik pergi buat buku. Sebab buat buku pink ni pun kita boleh tahu perkembangan anak kita dalam perut. Dan ubat yg perlu kita amik semasa mengandung untuk anak kita. Kalau kita sakit atleast kita cuba mencengah sebelum apa2 jadi. Btw congratulations and jaga elok2 kandungan. Sama2 kita du'a untuk kesihatan kita dan anak kita. Aamiin

4y ago

Betul tu sis . Saya nak buat awal .boleh tau perkembangan baby . Tapi nurse sruh saya dtg time 8week nnti 😅 tapi hti ni selalu risau jgk . Sbb pernah keguguran sblom ni .

Cuba sis buat petua ni..dr org dlu2. Mak, kakak n saya dh buat alhamdulillah mnjadi sbb mak dan kakak alah teruk. Beli santan dan gaulkan dengan garam sikit dan minum. Rasa mcm mkn cendol je.sedap tambah klau sejukkan.. kalau boleh beli kelapa parut yg tk trlalu tua dan perah jadikan santan. Itu lebih baik.

Sis , cuba bukak buku pink. Sy lmbt bukak jugak. Tgk2 hb low sgt. Bahaya utk baby. So diorg bgi ubat. Pastu hb ok. Mgkin apa yg kita consume x cukup. Muntah mmg hari hari dan makin teruk bila bertambah minggu masa first trimester. Boleh try makan tomyam, orange tropicana, kurma, buah jambu.

G lah wat buku pink t dh bnyk buln susah lak esok2 lau nk bernk lg sush nk wat surt bernk xleh, lau leh elakkn mkn mggi selalu t bby jdi bnyk mslh cuba tkr mknan lain mkn mee ke lau xleh mkn yg berminyk rebus je xpon wat sup ke p lau xleh ugk nk wat cmne sekurangnya cuba

1st, pergi buka buku pink.. utk kepentingan baby.. 2nd, xperlu mkn nasi pun xpe.. mkn lauk, sayur n buah pn dh cukup.. sy dlu mmg xlalu mkn nasi, lagi² waktu ptg n mlm.. jd sy cuma boleh mkn lauk, biskut, roti.. megi hadkan sebulan sekali shj..

Same.. Sy smp 5 bulan mmg xleh mkn nasi.. Sangkut kt tekak. Xleh telan smp dalam.. Nak mkn mee or mihun or megi je.. Jnis mee je bole telan. N roti.. Pelbagaikan..laksam ke.. Laksa ke.. Jgn megi je tala hari².. Bahaya utk janin..

sis buat buku pink nti minta ubat tahan muntah sya pun pernah alami muntah teruk,makan sikit muntah,x kisah la makan ape msti kluar balik.makan ubat tahan alhamdulillah selera mkan pun ok

Elakkan meggi.. sy tringin mkn meggi, husband x bg.. jenuh pujuk.. ada jugak 4 hari x mkn nasi sbb kembung perut.. makan jaa kembung.. saya makan sup, goreng².. bihun sup.. selain nasi..

Sy dulu kandungan 7bulan baru boleh telan nasi. Try makan bubur kosong makan dgn lauk2 sampingan. Maggie tak berapa elok sis kalau hari2. Sian baby. Makan buah2 ke