Zubaidah Binti Hassan, Malaysia

bakal seorang ibu

About Zubaidah Binti Hassan

mata baby banyak kotoran
Sallam mommy semua,macam mana nak atasi mata baby saya #25hari asyik kluar kotoran tu yg sebelah kanan aje.cian dia tiap pagi agak susah buka mata.bila tanya doc dia cakap normal.cuma dah 2 minggu da
..read
Selalu bersih kn dengan air suam atau air susu sis.. Insyaallah akan ok nanti..
baby tidur tak lena
Kenapa ek baby saya #23 hari tidur mlm tak lena,mulut dia mcm berbunyi..gerak sana gerak sini,tapi matA terpejam,siang tidur ok .. Cuma sslu terkejut
Cube letak bean pillow atas dada baby..
Anak sy plak siang x lena tdo..tdo kejap2 je..tido briba je.
perut kembung
Mommy semua,macam mana nak atasi perut kembung pada baby ek?baby baru umur 2 minggu .. Cian dia huhuhu #anakfirst
👉 *Tummy Time* 🌸Bertindak seperti minyak Telon 🌸Membuang angin dalam perut 🌸Bantu melegakan perut sebu 🌸Bantu melegakan kembung perut Cara guna: 👉Sapu pada perut & tapak kaki Balm ini memba
..more
thumb image
Saya pun letak minyak Yu Yee untuk baby. Lepastu newborn ni, guna la barut sis. In sha Allah dia kurang kembung. Lagi1 mesti kene burp kan baby lepas menyusu. In sha Allah nanti dia mesti aman.
Saya setiap kali nak tukar pampers saya akan sapu sedikit minyak Yuyi .. sgt berkesan dgn bby saya.. lepas sapu saja bby akan sendawa n muntah susu sikit..sambil tu urut perut pelan2 jgn tlmpau tekan.
..more
Tiap kali pas mandi,sapu minyak yuyi kt perut dia(skit2 je),kt tapak kaki (pn skit2 je) elak kmbung & msuk.angin..,pas minum susu gosok2 blkg baby sampai dia sendawa..hrp dpt mbntu😊
Sis.sapu ank minyak telon...yuyi or garlic balm or apa shj minyak yg sis ada sesuai tuk ank sis dkt prut bby buat teknik urutan i love u... mg ank sis cpt sembuh.. aamiin 😉✌
thumb image
sakit miss v pas bersalin
Sallam mommy semua,normal ke sakit bila jalan dan berdiri lepas bersalin kat miss v ini,macam ada bende menganjal kat dalam tu,mcm nak terkeluar .rasa sakit bila nak bangkit dri duduk.ni dalam pntang
..read
Haah..sy pn rasa mcmtu tu dl..lama2 ilangg.alhmdullh
nifas bau
Sallam,saya pantang ke #10 hari darah nifas berwarna coklat dan berbau,normal x?apa.ada jangkitan kat luka ek? Luka jahitan masih perih lagi..
Darah nifas kalau berbau takot kena infection. Better sis p klinik cek cepat2
Takut infection klu berbau sis.. Blh pg klinik luar. Sy dulu lps bersalin luka tu perit sgt. Jln pun tpaksa slow². Bila part bersiram tu, mmg pedih. Sy sangkakan jaitan terbuka. Pg klinik luar, crik d
..more
rusuk kiri sakit
Sallam,saya pantang ke 7 hri,kenapa yah rusuk kiri sakit,bernafas panjang rasa sakit,nak batukpun sakit,ada yg pernah mengalami? Baru kene pas maghrib tdi,risau pulak
Normal sis... Sy pon tgh berpantang hr ke 27, bhgian pinggang n pinggul mmg sakit
Sebab tulang kita akan mengembang ketika bersalin.. Ini menyebabkan rasa sakit pd bhgian pinggul dan rusuk
ubat luka jahitan
Sallam ibu2 sekalian saya dalam pantang 6 hari,luka jahitan agak terok dan byk jahitan,apa ek ubat boleh bagi cepat kering luka jahitan ni,dah selalu angin kan dan cuci air garam,tapi masih merah dan
..read
Kalau sy sis guna detol..letak sikit dgn air suam gitu..sekejap jak ok😊
baby girl
Allhamdulillah semalam saya dah selamat bersalin normal pas gan Due Date dia 30/9/1019 baby Girl 2.8 kg ..💚💚💚
Alhamdulillah Tahniah n Selamat Berpantang sis..
Tahniah n slmt berpantang 😊
pecah ketuban
Sallam ibu2 semua,pagi tadi kol 3 dah pecah ketuban,dan terus ke hospital,tapi tak ada lagi sakit kontraktion ,tak ada sakit lagi,sekarang dah cek semua,doctr suru tunggu dalam masa 24 jam sakit sendi
..read
Saya bila dh pecah tu dlm 30mins baru baby nak kluar. Contraction. Ada org lbh lame, tp klu x kluar² jgak incase baby dh stress tu yg kene emergency ceaser. Induce x tau plak. Dh pecah ketuban rasanya
..more
induce
Salam nak tanya,saya 30/9 ni kene serah diri sebab GDM,btw setakat skrg ni buat BSP saya sume normal,xde lgsung sangkut pen merah,baby aktif,saya rasa sihat sahaja,apakah ada kemungkian bila 30/9 saya
..read
Nurse mmg ada bgtw klau ada gdm ni mmg akn kne bersalin awl 2 mgu..sbb takut baby besar kn..hrap semua baik2 sahaja..
Hi mommy. Sy pun serah diri ms 39w6d sbb gdm. Doc check bukaan, dh 2cm. Doc bgtau, kalau dh 3cm dh tak payah induce.. So sy cadangkan buat la apa2 yg bg ada bukaan..ms sy buat, dh 2cm then doc tolong
..more