Bersalin Tanpa Koyak @ Jahit

Salam Mommies, ade x spe2 yg bersalin anak first Tanpa koyak teruk or Tanpa kena jahit? Boley Share tips kat sini ?

2 Balas

Kalau kepala baby kecik dari opening then no koyak.macam saya sebab dah tak tahan sakit and juga bila nurse buat tu gaya perenium massage..punya sakit aku terus kata ok bila dia nak buat episotomy..jahit isi tak sakit.jahit kulit yang sakit.healing time pun 3minggu.pengalaman yang aku baca,dorang kata kena rajin buat perenium massage dan juga kegel.entah la..

5y ago

Owh yeke sis.. Bergantung pada size baby jugak la.. Mcm ngilu je nak buat perenium massage tu🤣thanks ye mommy for the info..

sya dari ank pertama smpai ke3 langsung tdk koyak , ank pertama 3.2 kg ke2 3.4 kg ank ke3 2.9 kg , sbap aya ingat apa org ckp jgn angkat pantat klu tengah teran klu mau teran tnggu baby mengeras tu syukur sya tngah tnggu cahaya mata yg ke4 lagi