Saya preggy 14 week tapi suka makan pedas , air bergas dan makan benda yg masam .

Kadang tu sampai takbole telan nasi , tapi makanan yg pedas masam boleh telan . Ada effect tak kat baby ? Dan saya kerap makan lewat sbb takde selera makan hm

3 Balas

segala benda yang dimakan ibu ada effect pada baby. makan & minumlah benda berkhasiat kalau boleh. saya pun makan pedas tapi awal2 pregnant saya kurangkan dulu walaupun saya hanya selera makan pedas 😂 air pulak saya memang tak minum jenis bergas, jadi okay lah. air bergas tu tak bagus sebabnya kandungan gula yang tinggi . time pregnant ni kena jaga , kalau kena kencing manis time pregnant, kena get ready check up selalu

Saya ada tgok Dr bgitau mknan pedas tk effect pada bby. Tpi effect pada mommy. Klau rasa lepas mkn jdi sakit perut smpai buasir better stop. Kalau lepas mkn jdi pedih ulu hati better stop. Gitu je Dr cakap. Tpi kena mkn gizi yg betul spaya bby sihat. Tpi yg tang air gas tu mmg tk boleh minum. Kalau minum pun setengah gelas sebulan. Sbb mmg bahaya hehe

Saya pun suka mkn pedas dan masam. Tpi dh kena kawal sikit yg pedas tu sbb dh rasa pedih ulu hati, dgn sakit perut lepas mkn