cara pnyusuaan yg btul

Saya nk tnya ank sya bru sbln 2 ary... Dia kuat mnyusu. Sblm nie sya bgi 2 ounch dia mcm xknyg sya bgi 3ounch susu bdn sya xbnyk so sya cmpur... Xpe kew?

4 Balas

Macam sy start 2oz-2.5oz dari baby lahir smpai 5bulan. 5bulan-12bulan 3oz-3.5oz. Sy bagi susu setiap 2jam sekali. Otherwise sy direct feed je. Pernah husband suruh increase 3-4oz waktu 2bulan sbb baby nak tido dgn susu. tapi anak sy xhabis or akan muntah klo susu banyak. So, sy bagi susu sikit tapi kerap. . Kadang² baby ni nak mengempeng/nyot² je ngn mak de. Nak peluk tido bau² mak de.. bagi susu banyak² pon boleh jadi kembung perut. Atas baby sebab peel baby lain² kan. 😊 . Puan boleh jugak join group happy breastfeeding malaysia. Support group untuk ibu menyusu. Boleh search² info & ade banyak tips untuk ibu menyusu badan. Lactation counsellor pon ade. Sekadar share.😊

Sis. Macam mana tau yg dia tak kenyang? Sis join group breastfeed kat fb. Sgt2 bnyak membantu. Bnyak tips dorg share. Sis kerja ke hw?

5y ago

Sya kje bgi sya dia mcm krap sgt mcm xpuas nyusu

Kalau campur susu formula tak boleh. Kalau campur susu badan, kena susu yg hari yg sama. Kalau nk bg kenyang kena bg asing2

3oz blh dh sis, sy dulu ank masuk 2bln sy dh start bg 4oz

5y ago

Klau bf xpela kerap, tp susu fm jgn kerap sgt, jeluak nnt..sy dulu jarang bg fm