Nk meluah skit

Ada ke ibu² kat sni lpas beranak..bdan dh x secantik mcm sblm ada anak? Sya lpas brnk ank no 2 ni bdn ada strechmark..brt badan pn mkin naik..kdng² tu malu tngok diri sendiri..rsa down sngt lgi² fmily ckp muda² lagi dh gemuk..ktanya dlu² dia branak ank 4 x prnh ada strechmark..prut boroi..msa sya bersalin ank first bdn sya ok je strechmark pn x da...mngkin bdan sya x naik sbb ank sya mnum ssu formula.. Ni ank no 2 mmng sya dh niat nk bf je..org sruh jga mkan..tpi hakikatnya bf ank ni sngat² lpar..kdng tu tngh mlm pn sya nk mkn nasi...ank sya bru 2 bln..lgi² dia kuat mnyusu tngh mlm...tpi Alhamdulillah suami sya sngat² fham...dia x prnh persoalkan bdn sya dh brubah mcm ni..dia sllalu ckp klau lpar mkan je jngn than²...

16 Balas

stretchmark ni bergantung pda jenis kulit.. lotion cream semua tu hnya untk lembabkan kulit saja.. mingkin hnya boleh kurangkn la.. ni ap yg sy dngr dei dokter pakar.. bab berat bdan plak bergantung genetik, mcm sy pun asal dri kluarga yg rangka besar.. kebanyakan fmly klu dh kwen ank 1 berat mmg naik dan susah nk turun.. sy wktu anak dara 54kg.. lekat anak first berat naik 18kg.. lps branak berat stuck 60kg.. susah dh nk trun wktu ni.. Sy mmg seorg yg jga penampilan.. mmg rasa down dgn diri yg skrg.. body dh xmcm dlu skin pun xmmpu jga mcm dlu.. rambut pun dh xterawat.. yela ank kecik.. mmg xsempat nk jga diri.. sy urus rumah sorg.. wktu suami bekerja sy sorg uruskan ank dan rumah.. Tp smpai 1 thap bila ekonomi kluarga pun dh agak maintain sy rasa nk blik diri sy yg dlu.. so sy cuba nk diet.. sblom ni pun diet tp.. diet cara org xda ilmu.. tp kli ni sy cuba gali ilmu psal diet.. and sy ad ambil suplement jgk untk trunkn berat bdan.. sy amal mkn salad and oat.. nasi skali shari.. amal mkn buah and suplement..Alhmdulilah 2minggu lost 2kg walaupun sy blom mmpu cut gula so sy decide msuk kls diet berbayar.. waktu ni mmg tgh semngt sbb inch pinggang dh lost..suami pun ad tegur.. lps seminggu on diet suatu hari sy lmbt mkn.. lapar sgt smpai rasa hilang tenaga nk angkat kaki pun xlarat.. check calender rupanya delay period da 3 hari.. risau pastu test lah upt.. rupa2nya sy pregnant.. stuck lah berat sy 58kg.. xleh on diet da.. risau bby.. hmm.. Sekian cerita sy, TQ pda yg sudi baca. Pesan sy jadilah diri sendiri, u rasa okey mcm mna just stay positive with ur self.. esok ni bila dh sedia nk ubah diri bru lah dngr kata hati.. jgn peduli sgt kata org.. diorg pun bukan helok sgt 🤭

4mo ago

chill jer sis.. ank sy pun bru setahun 2bulan now sy da 10weeks da.. kita hnya mmpu merancang.. smua ketentuan dri Allah..dan stiap ap yg berlaku adlh hsil dri berbuatan kita sndri.. so jalani.. ambil pngajaran .. jdikn pedoman.. agar kedepan lebih terjaga... tu ja la..

Sepatutnya kalau bf la badan makin turun sis. Awak jenis makan tengah malam ke & suka benda2 manis. Badan kita ni sebenarnya senang nak maintain/ turun berat janji pemakanan seimbang. Makan sihat2. Kebaikan nya utk baby jugak sebab awak bf baby. Lagi satu, pasal stretchmark tu, cakap dgn family tak perlu nak bandingkan diorang dgn awak. Your body tak sama macam diorang. Awak kalau lapar tengah malam, tak semestinya kena makan nasi, boleh ambil wholemeal bread. Sebenarnya benda ni pilihan di tangan awak sendiri. Kalau ada pilihan carbo lain makan la yang lebih sihat. Orang yg tak mengandung pun kalau mkn nasi tgh malam pun naik berat badan. Bukan apa, pemakanan tetap kena jaga, diet bukan bermaksud makan sikit atau tak makan. Tapi jaga pemakanan. Apa pun, take it positive way, slowly makan yg seimbang, insyaAllah akan turun berat and maintain BMI sihat selalu.

Saya nak pesan ja. Jangan makan nasi tengah2 malam sis.. Nanti perut boleh buncit dan takut dapat penyakit kencing manis... Jika lapar makan lah biskut oat, Roti kering je. Jika strechmark tu saya pon ada masa pregnancy anak pertama. Sekarang pregnancy anak ke 2. Bulan 4 ni nak bersalin dah. Anak pertama hujung bulan 2 ni cukup 2 tahun dah.. Pasal strechmark ni saya pon tak suka tengok rimas.duk beletiq dekat suami sudah tak cantik kulit syg. Suami cakap cantik ja. Biar la bukan orang nampak pon garis2 tu.🤭🤭 Orang laki depa X faham perasaan kita. 😅😅

Biasa je tu sis lps bersalin. Sy pun lps bersalin no 2, pkp msetu cpt sngt berat naik. Dah dpt berat ideal. Pregnant pulak no 3 🤭. Ni bersalin no 3 br dpt berat sblm pregnant. Tp still kategori obes. Kne slow2 blk nk dpt berat ideal. Ni bf jugak cuma kawal portion je. Kalau sis rasa berat skrg buat sis tak selesa cepat letih, sis boleh amalkan mkn suku2 separuh, mkn buah, sayur. Mknn seimbang, secara tak langsung slowly berat akan turun. Jgn fikir apa kata2 orang sebab tak membantu pun. Hidup ni bukan utk memuaskan hati org lain. Jln terus sis. 💪

Berat masa pregnant naik 12kg. Lepas bersalin sampai skrg anak dah 7 bulan turun 6kg je haha. Kecewa tapi niat x nak diet sbb anak taknak susu formula. Takpelah kita gemuk sikit. Utk kebaikan anak. Saya pulak jenis susu x meriah so makan jelah byk2. Saya stretchmark pon ada eventho masa pregnant everyday pakai lotion/bio oil. Mmg genetik. Tapi saya takde masa nak heran pasal strecthmark tu. Husband pon x kesah pon. Mungkin nanti anak kita dah besar sikit makin kurang kebergantungan kepada susu, time tu boleh diet sikit2.

stretchmark, berat kadang tu genetik awak.. ada org dia mkn byk pun x gemuk. cth mcm sy. betul la tu full BF mmg lapar mcm bela saka. Sy dulu yg sulung mix. Yg no 2 ni full BF. Sy pun xsangka awat mkn byk sgt ni asyik lapar je.. masa pregnant pun byk dh mkn tp kalini byk lg. Like yelah gila lah sampai diri sendiri pun x caye.. stretchmark tu boleh je hilang.. semuanya mudah kalau berduit. Beli krim stretchmark ke, buat rawatan laser ke, semua boleh kembali cantik no worries

Sy pulak opposite. Makin kurus macam rangka. Pun rasa kurang yakin. Kulit mati tak keluar habis anak dh 3 bulan. Bf baby juga and kalini dugaan besar juga takleh makan byk sbb sangkut pre diabetic. Snacking pun yg langsung takde gula and karbo kurang. Nasi kena kurang kan. Alhamdulillah susu tak menurun sbb sy pilih makanan. Air mmg air kosong or kopi tak bergula

saya anak first dah ada strechmark..mula2 down tapi suami cakap dia faham, pengorbanan seorang ibu.sayang cantik dgn tersendiri ..ada anak Normallah lagi anak kecik nnty anak dah 6 bulan kita boleh la cuba jaga badan balik sebab time tu anak dah boleh makankan..anak saya baru nak masuk 4 bulan.takpe saya faham,kita sama2 perempuan.

Saya belum beranak anak sulung pun dah ada stretch mark and insecure sangat Sampai nak salin baju depan husband pun saya malu 😩😭😭 Husband kata "it's fine.. i love you" tapi saya tak suka tengok diri saya sendiri 😞 Saya hadap sahaja demi anak saya.. anything for my baby..

lbh kurang sye la, lps bersalin no 2 ni berat xturun2 haha. sye dh ckp dgn husband 2tahun ni mmg takkan diet sbb niat nk fully bf anak mmg cpt sgt lapar. die ckp takpe, faham je. die pun join skali dgn sye xdiet. so sama2 la mengembang 😂hahahaha